Έργα αποκατάστασης στην Αγία Σοφία και επισκευής στον Πύργο του Γαλατά

Έργα αποκατάστασης στην Αγία Σοφία και επισκευής στον Πύργο του Γαλατά

Το τέμενος της Αγίας Σοφίας έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που άνοιξε στην θρησκευτική λατρεία, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy.

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την ενίσχυση και αποκατάσταση του τεμένους  (μουσείου μέχρι τον Ιούλιο του 2020)  της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με  έκθεση στην οροφή συγκεντρώθηκε νερό και η κατάσταση του 2ου μιναρέ Bayezid είναι  επείγουσα και θα αποκατασταθεί κατά προτεραιότητα. Επίσης,  θα επισκευαστεί ο Πύργος του Γαλατά , μετά την την περίοδο της μετανάστευσης των μικρών πουλιών και ότι θα ήταν κλειστός για τους επισκέπτες στο διάστημα  της επισκευής του κώνου στην οροφή.

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε  συνάντηση, που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, κατά την οποία έγινε η αξιολόγηση των πρώτων έξι μηνών του  2023. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Odatv4.com)

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy,  σε συνέντευξη στο πλαίσιο της συνάντησης δήλωσε ότι το τέμενος της Αγίας Σοφίας έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που άνοιξε στην θρησκευτική λατρεία, τονίζοντας: «Έχουμε συστήσει επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία.

Τα έργα αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες  αυτής της επιστημονικής επιτροπής. Οι μελέτες άρχισαν να ολοκληρώνονται. Καθώς ολοκληρώνονται οι στατικές μελέτες, ξεκινά η δεύτερη φάση αποκατάστασης, που αφορά την ενίσχυση έναντι των σεισμών. Πρώτον, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την επιτροπή σχέδιο αποκατάστασης, θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα».

ΦΩΤΟ: @MehmetNuriErsoy

Ο κ. Ersoy ανακοίνωσε  ότι ένα άλλο σημαντικό έργο θα πραγματοποιηθεί στους μιναρέδες.  Σύμφωνα με τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής, εξήγησε,  θα αποσυναρμολογηθεί πρώτα ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος Beyazit.

“Αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές του μιναρέ, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, η επιστημονική μας επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται αναφορικά με τη στατική τους κατάσταση. Θα εξασφαλίσουμε την αποκατάστασή τους μόλις κριθεί απαραίτητο. Σε όλες αυτές τις εργασίες, η Αγία Σοφία δεν θα είναι κλειστή για επίσκεψη και θρησκευτική λατρεία, θα είναι ανοιχτή”, ανέφερε ο υπουργός.  

ΦΩΤΟ: @MehmetNuriErsoy

Επίσης, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες ανάλυσης σεισμικής απόδοσης των μιναρέδων Mimar Sinan και του μιναρέ Fatih και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εφαρμογές αποκατάστασης και ενίσχυσης. 

ΦΩΤΟ : Odatv4.com

Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης του Πύργου του Γαλατά ο υπουργός σημείωσε: “Στις εργασίες αποκατάστασης που σχετίζονται με τον Πύργο του Γαλατά, αναγκαστήκαμε να αποσυναρμολογήσουμε τις σκαλωσιές στον εξωτερικό χώρο πριν από την ολοκλήρωση της επισκευής λόγω της περιόδου μετανάστευσης των αποδημητικών πουλιών. Τώρα, από τον επόμενο μήνα, οι ρυθμίσεις στον εξωτερικό χώρο θα αναθεωρηθούν διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική ασφάλεια. Από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποχώρηση των αποδημητικών πουλιών, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες, που δεν μπορούσαν να γίνουν προηγουμένως, ειδικά στον κώνο. Ο τρούλος θα αποσυναρμολογηθεί και η δομή κάτω από αυτόν θα επισκευαστεί και στη συνέχεια ο τρούλος θα συναρμολογηθεί εκ νέου”.

Σύμφωνα με τον Ersoy το 2021, ο Πύργος Γαλατά δέχτηκε 564 χιλιάδες επισκέπτες, 1 εκατομμύριο 267 χιλιάδες επισκέπτες το 2022 και περισσότερους από 700 χιλιάδες επισκέπτες τους πρώτους 6 μήνες του 2023. “Έχει γίνει το ιστορικό κέντρο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες μετά το παλάτι Τοπκαπί στην Τουρκία», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

Αύξηση στον τουρισμό

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό το 2022 επισκέφτηκαν την χώρα  51,4 εκατομμύρια πρόσωπα. Για το 2023, είπε , τέθηκε ως τα 60 εκατομμύρια επισκέπτες . “Έτσι, η προσδοκία μας ήταν αύξηση 16,8%.  Παρά τις επιπτώσεις του σεισμού και της εκλογικής διαδικασίας, ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα πετύχει το στόχο.  Επίσης, ανέφερε ότι  τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 ήταν της τάξης των  46,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι ο στόχος για φέτος είναι να φτάσουν τα  56 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος , ο υπουργός δήλωσε ότι “το κατά κεφαλήν εισόδημα της Τουρκίας  ανά άτομο στην  διανυκτέρευση  έχει φτάσει σχεδόν τα 100 δολάρια”. 

 

 

 

 

 

Share this post