Δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αμμοχώστου στηρίζουν τον Μητροπολίτη Βασίλειο

Δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αμμοχώστου στηρίζουν τον Μητροπολίτη Βασίλειο

Θεμελίωση ναού του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στον προσφυγικό Συνοικισμό Φρενάρους με χώμα από την ομώνυμη Μονή της Καρπασίας.

Στην Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου συναντήθηκαν όλοι οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας Αμμοχώστου για να εκφράσουν τη στήριξη τους στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Βασίλειου για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

“Η επαρχία Αμμοχώστου σύσσωμη στηρίζει τον Μητροπολίτη Βασίλειο αναγνωρίζοντας την αγάπη,  την ποιμαντική και πνευματική στήριξη, καθώς και το έργο του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειου για τον λαό και την επαρχία. Στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό, τόσο σε εκείνους που τον βιώνουν και πορεύονται μαζί του σε κοινούς αγώνες όσο και στο μεγάλο πλήθος εκείνων που μαθαίνουν για τον εξαίρετο ιεράρχη, που συμβάλλει στα εκκλησιαστικά, κοινωνικά, εθνικά, πανορθόδοξα και διαχριστιανικά πράγματα”, τονίζεται,μεταξύ άλλων, σε σχετική δήλωση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι:

 • Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου
 • Δήμαρχος Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου
 • Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης
 • Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέτος
 • Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης
 • Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας
 • Κοινοτάρχης Αυγόρου Παναγής Μιχαηλάς
 • Κοινοτάρχης Άχνας Νίκος Βάσιλας
 • Κοινοτάρχης Φρενάρους Μιχάλης Χατζηγιώρκας
 • Κοινοτάρχης Αχερίτου Μιχάλης Καούνας
 • Κοινοτάρχης Λιοπετρίου Τάσος Μανώλη

Καθώς και πλήθος δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος ευχαρίστησε όλους  από καρδιάς και ευχήθηκε «Να μυρίσει Αμμόχωστος» σύντομα και στην ελεύθερη αλλά και κατεχόμενη επικράτεια της Αμμοχώστου.

Ναό του Αποστόλου Ανδρέα θεμελίωσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας

Ένα νέο εκκλησιαστικό οικοδόμημα, επ’ ονόματι του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο θα καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών του προσφυγικού Συνοικισμού Φρενάρους,  θεμελιώθηκε  χθες, Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής του Αγίου.

Την ακολουθία του θεμέλιου λίθου, τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη χαρά και τιμή από τους ενορίτες πλέον και άλλους κατοίκους της ελεύθερης επαρχίας που γέμισαν τον νέο ιερό ναό για να συμμετάσχουν σ’ αυτή την πνευματική χαρά για την κοινότητα Φρενάρους και την Ιερά μας Μητρόπολη. 

Έλαβαν μέρος το μέλος της επιτροπής ανεγέρσεως και ιερατικώς εφημέριος Πρεσβ. Κωνσταντίνος Γερμανός, οι ιερείς της κοινότητας και λοιποί κληρικοί όμορων δήμων και κοινοτήτων.

Πριν και κατά την ακολουθία ο Πανιερώτατος επεξήγησε με συντομία τα τελούμενα και ποια αντικείμενα τοποθετήθηκαν μέσα στο θεμέλιο λίθο, πάνω από τον οποίο θα κατασκευαστεί μετέπειτα η αγία Τράπεζα. Ανάμεσα σ’ αυτά και χώμα από την κατεχόμενη σήμερα Μονή του Αποστόλου Ανδρέου στην Καρπασία, γεγονός που έχει τη δική του σημασία και συμβολισμό. 

«Σήμερα που όλοι έχουμε τη σκέψη μας και τα βλέμματά μας στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, θεμελιώνουμε αυτό τον ιερό ναό επ΄ ονόματι του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, με την ευχή ν’ αναδειχθεί και αυτό ένα πνευματικό καταφύγιο για τους πιστούς της κοινότητας και του προσφυγικού συνοικισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην οικοδόμηση του ναού, εκπληρώνοντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέλη της επιτροπής ανεγέρσεως που μέσα από δύσκολες συνθήκες κατά καιρούς,  υπερέβησαν εαυτούς με μοναδικό στόχο την οικοδόμηση της εκκλησίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή ότι θ’ αναδειχθεί σ’ ένα περικαλλέστατο ναό. Τέλος ευχήθηκε η χάρη του Αποστόλου Ανδρέου να ευλογεί όλους και να φθάσουμε με ειρήνη και χαρά την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο πρόεδρος της κοινότητας, Μιχάλης Χατζηγιώρκας, ο βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κάρουλλας, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Καλός, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ο Κοινοτάρχης Αχερίτου-Βρυσούλλων, Μιχάλης Καούνας, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι τοπικοί φορείς.

Πηγή : Δελτίο Τύπου Ι.Μ. Κωνσταντίας& Αμμοχώστου

Share this post