Διαβάστε το καλοκαίρι-Οι προτάσεις του insidestory.gr

Διαβάστε το καλοκαίρι-Οι προτάσεις του insidestory.gr

Πολλά και εξαιρετικά βιβλία για ανάγνωση κατά την περίοδο του καλοκαιριού -και όχι μόνον -προτείνουν οι συνεργάτες της ενημερωτικής ιστοσελίδας insidestory.gr. 

Από μια πρώτη ανάγνωση των προτάσεων μου κίνησε το ενδιαφέρον το βιβλίο του  Vahit Tursun, Romeika: Karadeniz Rumcası ROMEİKA (Karadeniz Rumcası) | tozyayinlari.com(Τα ρωμέικα της Μαύρης Θάλασσας), Töz Yayınları, το οποίο προτείνει η Κατερίνα Λομβαρδέα.

Ο καθηγητής  Τέντε ΚαλThede Kahl, Γερμανός εθνογλωσσολόγος-βαλκανολόγος και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, στην εισαγωγή του βιβλίου σημειώνει:  «Τα ρωμέικα είναι αναμφίβολα μια γλώσσα υπό εξαφάνιση. Είναι μια από τις ελληνικές διαλέκτους που προέρχεται από την αρχαία, αναδιαμορφώθηκε τον μεσαίωνα και σώζεται μέχρι σήμερα. Ομιλούνταν κατά μήκος της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας από τον ιωνικό αποικισμό, δηλαδή από τον 7ο αιώνα π.Χ. Ενώ λέγεται «ρωμέικα» από τους ομιλητές της, είναι γνωστή ως «ρούμτζα» στα τουρκικά και «ποντιακά» στην Ελλάδα – ένας σχετικά νέος όρος που σημαίνει «ελληνικά της Μαύρης Θάλασσας».

*Διαβάστε όλες τις προτάσεις για τα βιβλία στον σύνδεσμο

Βιβλία για το καλοκαίρι του 2023 | Inside Story

Share this post