Με συναυλία του Γ. Νταλάρα «έπεσε η αυλαία» στην Πόλη του συνεδρίου για τον Γιάννη Ρίτσο. -Διαδικτυακή συζήτηση με την κόρη του Έρη

Με συναυλία του Γ. Νταλάρα «έπεσε η αυλαία» στην Πόλη του συνεδρίου για τον Γιάννη Ρίτσο. -Διαδικτυακή συζήτηση με την κόρη του Έρη

Με  συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, στο θέατρο Γκραν Πέρα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, που ενθουσίασε το κοινό Ελλήνων και Τούρκων, έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου (20.4. 24) το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Γιάννης Ρίτσος: Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης». (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πλαισιωμένος από τις ερμηνεύτριες Βιολέτα Ίκαρη και Ασπασία Στρατηγού, ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνεσε στο πρώτο μέρος μελοποιημένους στοίχους του Γιάννη Ρίτσου, σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, όπως Θεοδωράκης, Μικρούτσικος, Λεοντής, Μαρκόπουλος, Λοΐζος κ.ά. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο σε γνωστά παλιά και νέα τραγούδια από το ρεπερτόριο του ίδιου του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και της Ίκαρη και της Στρατηγού.

Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς η παρουσία του Τούρκου συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί, ο οποίος έστειλε μήνυμα φιλίας των λαών, τραγουδώντας μαζί με τον Νταλάρα στα ελληνικά και τουρκικά το τραγούδι του «Σαν τον μετανάστη».

Νωρίτερα το Σάββατο, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο επισκέφθηκαν δύο από τα νησιά των Πριγκηποννήσων, αρχικά τη Χάλκη όπου ανηφόρισαν στη Θεολογική Σχολή -και τη μονή της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται εντός της σχολής- και ενημερώθηκαν για την ιστορία της και στη συνέχεια μετέβησαν στο γειτονικό νησί της Πριγκήπου.

ΦΩΤΟ: halkitheologicalschool

Το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο «Γιάννης Ρίτσος: Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης» διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η έναρξή του έγινε την Τετάρτη, 17 Απριλίου.

Η αίθουσα «Δημήτριος Φραγκόπουλος» του Ζωγραφείου, αφιερωμένη στον εμβληματικό «δάσκαλο του Γένους», φιλοξένησε επί τρεις ημέρες μαθητές από την Πόλη και την Ελλάδα, πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες, ηθοποιούς, μουσικούς, διπλωμάτες, δημοσιογράφους και φιλότεχνο κοινό.

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, Γάννης Δεμιρτζόγλου, δήλωσε: «Μετά το πρώτο διεθνές μαθητικό συνέδριο αφιερωμένο στον Παπαδιαμάντη συνεχίσαμε με Καβάφη, Σεφέρη, Βιζυηνό, Ελύτη, Θεοτοκά, Σαμαράκη και έπειτα από πέντε χρόνια, έπειτα από πολλές δυσκολίες και αγωνίες το ότι πραγματοποιήθηκε και πάλι το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο “Γιάννης Ρίτσος” είναι ένα θαύμα. Ένα θαύμα που το περιμέναμε εδώ και πέντε χρόνια. Ξανασμίξαμε με αδέλφια από όλη την Υφήλιο. Ακούσαμε τις ωραίες σκέψεις εμπειρίες της επιστημονικής επιτροπής, αλλά και των μαθητών μας, διδαχθήκαμε από τους μαθητές μας».

Η διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Φιλολογίας, ‘Ασπα Χασιώτη, ανέφερε ότι «είναι ένα γεγονός πρωτότυπο, ένα συνέδριο ευφάνταστο και ξεχωριστό. Ένα συνέδριο για τη λογοτεχνία». Όπως είπε, «μαθητές από τέσσερις ηπείρους συναντώνται με πανεπιστημιακούς δασκάλους μαζί με συγγραφείς, μαζί με καλλιτέχνες και συζητούν, προβληματίζονται, αντιδρούν, διαφωνούν. Είναι ένα βήμα για τα παιδιά, που δείχνει για άλλη μια φορά πώς ο πολιτισμός και η τέχνη είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να μιλήσουμε για όλα, για να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τα πάντα».

Η κ. Χασιώτη επισήμανε ακόμη ότι «είμαστε εδώ με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης φέτος, τον Γιάννη Ρίτσο, εδώ που χτυπάει η καρδιά της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, ταυτόχρονα με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, καλλιτέχνες, τον ποιητή που μελετούμε και το έργο του, να γνωρίσουν και την Πόλη, να γνωρίσουν την Ιστορία τους».

Το Συνέδριο μεταδιδόταν  διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας:  https://www.livemedia.gr/ritsos2024 , στην οποία μπορείτε να το παρακολουθείσετε.

 ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

ΕΡΤ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ERT WORLD, ΣΚΑΪ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

Share this post