Ο Μπορέλ «πέταξε την μπάλα» για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο Χριστοδουλίδης μπλόκαρε τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. «Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση, όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιος προβαίνει σε αυτή την παραβίαση», τόνισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν συναίνεσε στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας , καθώς η συνέχιση της συζήτησης για την Τουρκία παραπέμπεται για «καθοδήγηση» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, (Σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. ), που θα συνέλθει στις 24 και 25 του μηνός.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε την παραπομπή του θέματος για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Μπορέλ υποστήριξε ότι “υπάρχουν θετικά βήματα”, όμως σημείωσε ότι η επέκταση των Navtex και “των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη”. Ως εκ τούτου, όπως είπε, το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής. Σε σχέση με την μη υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση, πως “δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία, γιατί μια χώρα (σ.σ: Κύπρος) δε μετέχει στην ομοφωνία”.
Σημείωσε δε ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα, καθώς στο COREPER αναγνωρίστηκε ότι από τότε δεν υπήρχε ομοφωνία. Ο Μπορέλ δήλωσε: “θα κάνω ότι μπορώ για να επιβληθούν κυρώσεις”. Μίλησε για “προσωπική δέσμευση” και τη συνέδεσε με “την αξιοπιστία της ΕΕ” και “το χτίσιμο της κοινής μας εξωτερικής πολιτικής”. Όταν του ζητήθηκε από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει την παράλληλη διαδικασία κυρώσεις προς Τουρκία και Λευκορωσία (βάσει της απόφασης του Gymnich), ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι η απόφαση ήταν ότι οι νέες κυρώσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο. “Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο”, είπε. “Το συντομότερο δυνατόν”, σημείωσε. “Και όπως βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία”, ανέφερε. “Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με τη Τουρκία”, δήλωσε ο Μπορέλ και τόνισε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών «θα εκτελέσουν την καθοδήγηση που θα λάβουν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων». Απαντώντας για το θέμα της άρνησης της Κύπρου να συναινέσει στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε: “δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα. Πότε το έκανα; Απλά μας λείπει η Κύπρος για να έχουμε ομοφωνία”. Είναι , είπε, ένα γεγονός. “Είναι ένα υψηλής τάσης πολιτικό πρόβλημα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λύσει”, ανέφερε. “Καταλαβαίνω τη θέση της Κύπρου”, ανέφερε ο Μπορέλ, παραπέμποντας στις συζητήσεις στο Βερολίνο και υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασιστεί πως, αν η Τουρκία δεν άλλαζε τη στάση της – “δεν την άλλαξε”, σημείωσε – θα προχωρούσαν οι κυρώσεις. Όπως είπε: “υπάρχουν πλέον συζητήσεις”, λέγοντας ότι πολλά Κράτη Μέλη έκριναν ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης , έθεσε θέμα για «τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τόνισε ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, «η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο NAVTEX».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη, που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι «η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων (κυρώσεων) για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους». Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση, όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιος προβαίνει σε αυτή την παραβίαση». Επίσης , δήλωσε: «Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ».