Υποχώρησε η θέση της Κύπρου στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου

Υποχώρησε η θέση της Κύπρου στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου

Υποχώρησε κατά δέκα θέσεις η Κύπρος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη της ελευθερίας των ΜΜΕ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2024, που δημοσιεύτηκε χθες  με την ευκαιρία της 3ης Μαΐου – Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

Από την 55η θέση που βρισκόταν η Κύπρος ανάμεσα σε 180 χώρες το 2023 έπεσε στην 65η θέση το 2024.

Πρώτη η Νορβηγία, τελευταία η Ερυθραία

Στην 1η θέση βρίσκεται η Νορβηγία, στη 2η θέση η Δανία, στη 3η θέση η Σουδία ενώ η Ελλάδα περνά στην 88η θέση από την 107η.

Η Ρωσία, όπου επανεξελέγη πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο, κατατάσσεται 162η.

Στην τελευταία θέση (180η) είναι η Ερυθραία που διαδέχεται τη Βόρεια Κορέα, η οποία την καταλάμβανε τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Την πιο θεαματική υποχώρηση στην κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου καταγράφουν το Αφγανιστάν του καθεστώτος των Ταλιμπάν (178ο, –26 θέσεις), το Τόγκο (113ο, –43) κι ο Ισημερινός (110ος, –30). Αντίθετα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θεωρούν πως η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά στη Χιλή (52η, +31), στη Βραζιλία (82η, +10) και στην Πολωνία (47η, +10).

Στην Αργεντινή (66η, –26 θέσεις), ο νέος ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε τον Μάρτιο το κλείσιμο του δημόσιου πρακτορείου ειδήσεων TELAM, που κατηγόρησε πως επιδιδόταν σε «προπαγάνδα». Η κατάσταση είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» στη χώρα αυτή αφότου ανέλαβε ο κ. Μιλέι, τον οποίο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν «αρπακτικό» σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Στο Σαχέλ, οι στρατιωτικές χούντες που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα (80ός), στην Μπουρκίνα Φάσο (86η) και στο Μαλί (114ο) δεν σταματούν να «σφίγγουν τον κλοιό» του ελέγχου τους στα ΜΜΕ και να εμποδίζουν τη δουλειά των δημοσιογράφων», πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Ο έλεγχος των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης κι ευρύτερα των δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο είναι ασφυκτικός στο Βιετνάμ (174ο) και στην Κίνα (172η), χώρα στην οποία η ΜΚΟ προσάπτει πως είναι αυτή που φυλακίζει τους περισσότερους δημοσιογράφους στην υφήλιο, ασκεί λογοκρισία και παρακολουθεί εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία επίσης «η λογοκρισία» των ΜΜΕ «εντάθηκε» και παρατηρήθηκε «θεαματικός μιμητισμός των ρωσικών ενεργειών καταστολής», σύμφωνα με την RSF, που αναφέρεται στη Λευκορωσία (167η), στη Γεωργία (103η), στο Κιργιστάν (120ό) και στο Αζερμπαϊτζάν (164ο). Η Ρωσία, όπου επανεξελέγη πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο, κατατάσσεται 162η.

Η Δανία πρώτη στην ΕΕ

Οι χώρες όπου η ελευθερία του Τύπου είναι «καλή» βρίσκονται όλες στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει υιοθετήσει τον πρώτο της νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (EMFA). Η Ιρλανδία (8η), όπου οι πολιτικοί έχουν υποβάλει τα μέσα ενημέρωσης σε δικαστικό εκφοβισμό, έχει παραχωρήσει την ηγετική της θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Δανία (2η), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (3η).

Η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία σκαρφαλώνει 12 βαθμίδες, στην 59η θέση, στην ετήσια κατάταξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2024.

Η χώρα βελτίωσε σημαντικά τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη, η οποία περιλαμβάνει 180 χώρες. Παραμένει, ωστόσο, στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχει ανέβει μόνο μία θέση στην 23η, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ελλάδα, ανέφερε η AEJ.

Ο διεθνής οργανισμός εξηγεί τη βελτίωση του περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης στη Βουλγαρία κυρίως λόγω του ότι το 2023 η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας ηγείτο από τον Νικολάι Ντένκοφ του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», ο οποίος, σύμφωνα με την εκτίμηση του οργανισμού, έδειξε προθυμία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου. Η RSF επεσήμανε επίσης ότι οι βουλγαρικοί θεσμοί αντέδρασαν γρήγορα στην αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων.

Η οργάνωση για την προστασία των δημοσιογράφων επικρίνει την Κυβέρνηση ότι δεν εισήγαγε συστηματικά μέτρα για την επίλυση των “ενδημικών προβλημάτων” της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου αριθμού υποθέσεων SLAPP (καταχρηστικές προσφυγές στη δικαιοσύνη προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού, με στόχο δημοσιογράφους και υπερασπιστές δικαιωμάτων). Παρά την πρόοδο, η RSF σημειώνει ότι οι δείκτες της Βουλγαρίας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της ασφάλειας παραμένουν σχετικά χαμηλοί.

Η κατάταξη των χωρών:

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2024.

Πηγή: politis.com.cy

Share this post