Ζαχάροβα: “Δεν πρόκειται ούτε για αγώνα ταχύτητας, ούτε για διαγωνισμό”

Ζαχάροβα: “Δεν πρόκειται ούτε για αγώνα ταχύτητας, ούτε για διαγωνισμό”

Δικαιολόγηση για την στάση της Μόσχας στα επεισόδια στην Πύλα

Η Ρωσία εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν αγνόηση τέτοιων περιστατικών και διαβεβαιώνει ότι η σημερινή τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αντικατοπτρίζει και τη ρωσική άποψη, σύμφωνα με απάντηση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

«Πάντοτε τασσόμασταν κατά οποιωνδήποτε βίαιων ενεργειών εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό», είπε προσθέτοντας ότι το περιστατικό εντός της νεκρής ζώνης της Κύπρου «δεν αποτελεί εξαίρεση».

Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αγνόηση τέτοιου είδους περιστατικών», σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι δράστες του ξυλοδαρμού του Ρώσου υπαλλήλου της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο M.A. Kρασνοσέκοφ το 2019 δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Η ατιμωρησία και τα διπλά μέτρα και σταθμά ενθαρρύνουν μόνο περαιτέρω ανεπίτρεπτες πράξεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων».

«Το θέμα της επεξεργασίας της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στα περιστατικά βίας κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, η αποστολή των οποίων έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί, όπως και είναι πρέπον, αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το όργανο αυτό είναι υπεύθυνο για το προσωπικό των αποστολών του ΟΗΕ. Δεδομένου ότι ήταν απαραίτητο να αποκτηθεί μια απολύτως σαφής εικόνα για το τι συνέβη, να αναπαρασταθούν λεπτομερώς όλες οι συνθήκες και να συμφωνηθεί η διατύπωση, το ΣΑ του ΟΗΕ προτίθεται να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις για το περιστατικό αυτό στις 21 Αυγούστου. Είμαστε βέβαιοι ότι η θέση, στην οποία θα αντικατοπτρίζεται και η δική μας άποψη, θα διατυπωθεί επαρκώς και με σαφήνεια», δήλωσε η Μ.Ζαχάροβα.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι η Ρωσία είναι το μόνο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία δεν καταδίκασε μέχρι στιγμής την επίθεση στους κυανόκρανους, η Μ. Ζαχάροβα σχολίασε: «Όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως στην περίπτωση του ευαίσθητου θέματος της διευθέτησης του Κυπριακού, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να εμπλακούμε σε υπολογισμούς του τύπου “ποιος νωρίτερα, ποιος αργότερα”. Δεν πρόκειται ούτε για αγώνα ταχύτητας, ούτε για διαγωνισμό».

Share this post