Ύστατος αποχαιρετισμός στον Τ. Αγγελή

Ύστατος αποχαιρετισμός στον Τ. Αγγελή

Η επίσκεψη σε Κουρδικό στρατόπεδο το 1989 και η συνέντευξη με τον Οτσαλάν

Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά σήμερα, στις 11 το πρωί στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας στην Αγλαντζιά, τον βετεράνο συνάδελφο Τάσο Αγγελή, ο οποίος «ηττήθηκε» από την επάρατη νόσο του καρκίνου.
Ο αείμνηστος Τάσος είχε μπει στην δημοσιογραφία περίπου τρία χρόνια πριν από μένα. Δουλέψαμε ως δημοσιογράφοι περίπου 10 χρόνια. Εκείνος πολιτικός συντάκτης στην «Χαραυγή» , εγώ στα «ΝΕΑ» και μετά στην «ΑΛΗΘΕΙΑ». Βρεθήκαμε μαζί σε δημοσιογραφικές αποστολές στο Στρασβούργο, στην Νέα Υόρκη , στην Αθήνα, στην Μόσχα και αλλού. Ξεχώριζε για την νηφαλιότητα και την αναλυτική του σκέψη και για τα επιχειρήματα του. Δεν συμφωνούσαμε πάντα μαζί, αλλά χαιρόμασταν τις συζητήσεις μας, κυρίως στα ταξίδια , για διάφορα θέματα. Επίσης, όταν δινόταν ευκαιρία κάναμε επισκέψεις σε μουσεία και άλλα αξιοθέατα μαζί και με τον αλησμόνητο Σταύρο Αγγελίδη.


Όταν το 1988 εκδηλώθηκε στο ΑΚΕΛ, αυτό που είχα χαρακτηρίσει σε δημοσίευμα μου της εποχής «ανάποδη περεστρόικα» , ο Τάσος αρχικά από «κομματικό πατριωτισμό» μάλλον “πειθάρχησε” . Άλλοι συνάδελφοι του Ανδρέας Καννάουρος, Σταύρος Αγγελίδης, Ανδρέας Στυλιανού , Πολύδωρος Πολυδωρίδης, διαγράφηκαν και έφυγαν από την “Χ”. Επίσης, σύντροφοι και φίλοι του- κάποιοι διαγράφηκαν και κάποιοι εξαναγκάστηκαν να φύγουν από το κόμμα. Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στους Ανδρέα Ζιαρτίδη, Κώστα Θεμιστοκλέους, Ανδρέα Φάντη και Λούη Ηγουμενίδη.

Ο Τάσος έκανε την «έξοδο» του από το ΑΚΕΛ και την «Χαραυγή» το 1990 . Όμως άφησε την μάχιμη δημοσιογραφία και από το 1990 μέχρι το 2006 εργάστηκε ως διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών. Το 2006 ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου με ευθύνη το σχεδιασμό, οικοδόμηση και λειτουργία μεγάλου κρατικού πολιτιστικού κέντρου στη Λευκωσία, έργο , που εγκαταλείφθηκε το 2014 λόγω της οικονομικής κρίσης. Μετά την αποχώρηση από το ΑΚΕΛ ο Τάσος δραστηριοποιήθηκε στο τότε ΑΔΗΣΟΚ. Μέχρι να αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του παρέμεινε ενεργός πολίτης, παρακολουθούσε και είχε άποψη για το Κυπριακό και άλλα ζητήματα.

Χθες στην στήλη «ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ» στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσιεύτηκε σημείωμα του συναδέλφου ΑΛ.ΜΙΧ. , ο οποίος έγραψε: «Ο Τάσος Αγγελή ήταν ο πρώτος και μόνος Κύπριος δημοσιογράφος, που είχε συναντήσει τον ηγέτη της Κουρδικής Επανάστασης και πρόεδρο του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Ως μέλος αποστολής σε στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών, έλαβε συνέντευξη από τον ανίκητο Κούρδο ηγέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τότε στον κυπριακό Τύπο. Αυτή η στιγμή δεν έπρεπε να παραλειφθεί από το βιογραφικό του Τάσου Αγγελή».
Δεν νομίζω ότι η παράλειψη ήταν σκόπιμη. Ρώτησα τον συνάδελφο , αν θυμόταν πότε έγιναν τα σχετικά δημοσιεύματα. Πράγματι , θυμόταν. Τα αναζήτησα στο ψηφιοποιημένο αρχείο του ΓΤΠ. Οι λειτουργοί  του, τους οποίους  ευχαριστώ, ανταποκρίθηκαν,  τα βρήκαν και μου τα έστειλαν.
Το πρώτο δημοσίευμα, με ημερομηνία Σάββατο 2.12. 1989, ήταν ρεπορτάζ,  με τίτλο : « Εδώ πλάθονται οι Κούρδοι αντάρτες». Την επομένη , Κυριακή 3.12. 1989 , ήταν αποκλειστική συνέντευξη του Οσταλάν, με τίτλο: ” Θα πολεμούμε μέχρι την εξασφάλιση ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας”.  Και οι δύο δημοσιεύσεις έγιναν στην εφημερίδα «Χαραυγή».

Φίλε και συνάδελφε Τάσο, Καλό σου ταξίδι!

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post