Βατικανό: Χριστουγεννιάτικο γεύμα για φτωχούς και άστεγους σε παλάτι

Βατικανό: Χριστουγεννιάτικο γεύμα για φτωχούς και άστεγους σε παλάτι

O Πάπας Φραγκίσκος στηλίτευσε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.

Τα Χριστούγεννα είναι μία οικογενειακή γιορτή όπου συνηθίζονται τα μεγάλα τραπέζια, η ανταλλαγή δώρων και φυσικά οι έντονοι εορτασμοί. Φέτος όμως κυριαρχούν τα λοκντάουν και οι μάσκες. Ειδικά για τους φτωχούς και άστεγους, τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος όπου βλέπουν άλλους ανθρώπους να είναι χαρούμενοι. Κάτι που δεν ισχύει για τους άστεγους της πλατείας του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, καθώς ο Πάπας άνοιξε τις πύλες του Παλάτσο Μιλιόρι.

«Πολλοί φτωχοί άνθρωποι έχουν περάσει από εδώ και τελικά βρήκαν το δρόμο τους και ένα νέο σπιτικό. Συχνά πολλοί επιστρέφουν στην οικογένειά τους» λέει ο Κάρλο Σαντόρο, διευθυντής του Παλάτσο Μιλιόρι.

Με απόφαση του Πάπα το Παλάτι έγινε καταφύγιο για άστεγους και φτωχούς, με τους εθελοντές να βοηθούν καθημερινά τη λειτουργία του.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη η πρόσβαση στο σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας, και το ιατρικό κομμάτι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται τα νοσοκομεία αλλά και πολλές υπηρεσίες δεν λειτουργούν. Συνεπώς μπορούμε να τους φροντίζουμε εμείς απορροφώντας έτσι ένα μέρος του φόρτου εργασίας των νοσοκομείων» λέει η Κλαούντια Παλατσόλο, εθελόντρια γιατρός.

«Δυστυχώς ζούμε σε μία κατάσταση που όλα τα νοσοκομεία έχουν επικεντρωθεί στον COVID. Τον τελευταίο μήνα τρεις άνθρωποι πέθαναν στον δρόμο, εδώ στη γωνία. Κανείς του δεν πέθανε από τον κορονοϊό αλλά επειδή είχαν εγκαταλειφθεί» λέει ο Κάρλο Σαντόρο.

«Νιώθω σαν στο σπίτι μου. Μπορώ να κοιμηθώ, να φάω να πλυθώ. Αν όχι εδώ, που αλλού; Ευχαριστώ τον Πάπα που άνοιξε αυτό το καταφύγιο. Αλλιώς που θα ήμασταν σήμερα εμείς οι 32;» λέει ένας από τους διαμένοντες.

Έτσι άνθρωποι που δεν είχαν συντροφιά θα απολαύσουν το Χριστουγεννιάτικο γεύμα με παρέα.

«Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα της κοινότητας του Σαν Ετζίντιο δημιουργεί ένα μοναδικό δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων, όχι μόνο των φτωχών, αλλά ένα δυνατό δέσιμο και με εμάς γιατί είναι μια οικογενειακή συνάντηση για όσους δεν έχουν οικογένεια και που θα έμεναν μόνοι τους την ημέρα των Χριστουγέννων.

O Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους πιστούς στον ανεπτυγμένο κόσμο να επιδιώξουν έναν απλούστερο, λιγότερο προσηλωμένο στον καταναλωτισμό, τρόπο ζωής, ενώ στηλίτευσε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.

Ο 82χρονος Φραγκίσκος, εορτάζοντας τα έκτα Χριστούγεννα της παπικής του θητείας, χοροστάτησε απόψε στην καθιερωμένη Λειτουργίαστη βασιλική του Αγίου Πέτρου.  

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Βατικανό και άλλες τουριστικές περιοχές στη Ρώμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι αυξημένα για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Στο κήρυγμά του, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι το θείο βρέφος, που γεννήθηκε μέσα σε ένα ταπεινό στάβλο, θα πρέπει να κάνει τους πάντες, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν γίνει «άπληστοι και αδηφάγοι», να σκεφθούν το πραγματικό νόημα της ζωής.

«Ας αναρωτηθούμε: Πραγματικά χρειαζόμαστε όλα αυτά τα υλικά αντικείμενα και τους περίπλοκους τρόπους για να ζούμε; Μπορούμε να αντέξουμε χωρίς όλα αυτά τα άχρηστα επιπλέον πράγματα και να ζούμε μια πολύ απλούστερη ζωή;», δήλωσε ο Φραγκίσκος.

«Στις ημέρες μας, για πολλούς, το νόημα της ζωής βρίσκεται στην ιδιοκτησία, στο να έχουν ένα πλεόνασμα υλικών αντικειμένων. Μια ακόρεστη πλεονεξία σηματοδοτεί όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους, ακόμα και σήμερα, όταν παραδόξως λίγοι δειπνούν με πολυτέλεια,  ενώ πολλοί άλλοι δεν έχουν τα απαραίτητα καθημερινά μέσα για να επιβιώσουν», επεσήμανε.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, έχει καταστήσει την υπεράσπιση των φτωχών το σήμα κατατεθέν της θητείας του.

Αύριο,  ημέρα των Χριστουγέννων, ο Πάπας Φραγκίσκος θα δώσει την καθιερωμένη ευλογία “Urbi et Orbi” (προς την πόλη της Ρώμης και την Οικούμενη) από τον κεντρικό εξώστη στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, το ίδιο σημείο στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε μετά την εκλογή του στις 13 Μαρτίου του 201

 

 

Share this post