Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναστέλλει τις λειτουργικές συνάξεις

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναστέλλει τις λειτουργικές συνάξεις

Την αναστολή των λειτουργικών συνάξεων στους ναούς και τις μονές, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τον κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αποφάσισε χθες το Φανάρι .
Ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Ι. Σ. του Οικουμενικού αναφέρει  ότι : “καθώς συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, και δη και επιτείνεται, η κρίσις του κορονοιού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθεί την κατάσταση με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των πιστών του και έναντι όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων και, σε συνέχεια του Ανακοινωθέντος της 11ης Μαρτίου ε. ε., κατόπιν συσκέψεως των Ιεραρχών του στην Πόλη, ανακοινώνει τα εξής:

  1. «Αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας αποφάσεως και η λειτουργία των Πατριαρχικών Γραφείων στο Φανάρι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής θα τελούν τις νενομισμένες ιερές ακολουθίες και θα προσεύχονται για όλο τον κόσμο και για την ταχεία παρέλευση της δοκιμασίας.
  2. Στα απανταχού Πατριαρχικά και Σταυροπηγιακά Μοναστήρια θα τελούνται κανονικά οι ιερές ακολουθίες από τις Αδελφότητές τους, δεν θα γίνωνται όμως δεκτοί προσκυνηταί εκ του κόσμου.

3. Εξαίρει το πνεύμα αυτοθυσίας με το οποίο εργάζονται οι υπεύθυνοι στον τομέα της υγείας και τους εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, τόσο για τις υπεράνθρωπες και εξαντλητικές προσπάθειές τους να βοηθήσουν τους πάσχοντας συνανθρώπους, όσο και για τον κίνδυνο τον οποίο εν γνώσει τους διατρέχουν, συγχρωτιζόμενοι με τους προσβληθέντες από τον ιο covid 19. 

Στην ανακοίνωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζει την ανάγκη «να υπακουούν όλοι στις αποφάσεις και εντολές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για το κοινό καλό».

Τέλος, επαναλαμβάνεται με έμφαση η έκκληση προς όλους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις εξόδους και τις μετακινήσεις τους και να μένουν στα σπίτια τους, για τη δική τους προφύλαξη και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Share this post