Το Κυπριακό και εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Το Κυπριακό και εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Λακωνική ανακοίνωση εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη για την συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:  «Αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το Κυπριακό καθώς και για άλλες περιφερειακές εξελίξεις». 

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε:  “Είμαστε στην ίδια γραμμή με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας για το Κυπριακό αλλά και στην ανάγκη για να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση”.

Σημείωσε ακόμη το γεγονός πως ο ΓΓ θα έχει αύριο συναντήσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας πως εξέφρασε την ετοιμότητά του ακόμη και αύριο να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση «που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

Επίσης, ο γ.γ. του ΟΗΕ του ανέφερε  ότι ” ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα  ευρωτουρκικά». «Άρα εδώ είμαστε μέχρι αυτή τη στιγμή και αναμένουμε να δούμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, αν ο κ. Γκουτέρες έχει την πρόθεση για σύγκληση τριμερούς και θα απευθύνει πρόσκληση στον κ. Τατάρ αύριο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη έχει απευθύνει μια τέτοια πρόσκληση.

«Η απάντηση ήταν αρνητική και αύριο θα υπάρξει και η συνάντηση που σας είπα, θα προηγηθεί και η συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, αφού δεν έγινε δυστυχώς η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο», πρόσθεσε.

«Και εγώ ανέφερα ότι και αύριο είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όταν ο ίδιος ο ΓΓ κρίνει να παραστούμε σε μια τέτοια συνάντηση», επανέλαβε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως και ο ΓΓ βλέπει την ανάγκη του διορισμού μιας προσωπικότητας. «Εξάλλου για αυτό καλεί και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και ο ίδιος όμως, όπως που ανέφερε, βλέπει την ανάγκη του διορισμού μιας τέτοιας προσωπικότητας», σημείωσε.

 

Share this post