Τα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την Τουρκία

Τα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την Τουρκία

Οι αποφάσεις του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης βδομάδας  για την Τουρκία πυροδότησαν συζητήσεις για το κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει ή όχι στην διασύνδεση του θέματος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας με αυτές κατά της Λευκορωσίας.https://ageliaforos.com/to-plires-keimeno-ton-symperasmaton-toy-eyropaikoy-symvoylioy/

Για την πληρέστερη κατανόηση των πραγμάτων παραθέτουμε στην συνέχεια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  για Κύπρο και Τουρκία του Ελσίνκι (παράγραφοι 9-12) , Δεκέμβριος 1999, των Βρυξελλών του Δεκεμβρίου 2003 (παράγραφοι 39-42) και του Δεκεμβρίου 2004 ( Τουρκία , παράγραφοι 17-20). Στην Σύνοδο αυτή με την ψήφο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ήταν ήδη πλήρες μέλος της Ε.Ε. αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα εγκαινιάσει χωρίς καθυστέρηση διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Τουρκία”. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία συναίνεσαι τότε , παρόλο που η Τουρκία συνέχιζε και συνεχίζει την στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο και ΔΕΝ αναγνωρίζει μια χώρα- μέλος της Ένωσης. Μετά διερωτόμεθα, γιατί η Τουρκία στέλνει επιστολές στην Ε.Ε και χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία “εκλειπούσα”.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις  Τουρκίας -Ε.Ε άρχισαν στις 3 Οκτωβρίου 2005.  Προηγουμένως οι 25 τότε χώρες- μέλη και η Τουρκία είχαν καταλήξει σε  συμφωνία , με την οποία η Άγκυρα δεσμευόταν -πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα –  ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με όλα τα κράτη-μέλη, άρα και την Λευκωσία, πριν από την  ημερομηνία έναρξης των ενταξιάκων διαπραγματεύσεων της με την Ένωση.

 

Συμπεράσματα 1999 by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Συμπεράσματα 2003 by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Οικογενειακή φωτογραφία των “25” , Δεκέμβριος 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμπεράσματα 2004 by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post