Το πλήρες κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το πλήρες κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΑΚΕΛ: “Η κυβέρνηση απέτυχε στους  στόχους  της”

Στα Συμπεράσματα  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετήθηκαν από τους “27” ,  ζητείται η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και  μεταξύ άλλων για την Τουρκία αναφέρεται ότι το Συμβούλιο: 

*Καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες πρέπει να τερματιστούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

*Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας.

*Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου.

Φωτογραφίες: consilium.europa. eu. press

*Το πλήρες κείμενο , σε επίσημη μετάφραση στα ελληνικά από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. είναι το ακόλουθο:

Συμπεράσμα Συμπεράσματα γ… by ARISTEIDIS VIKETOS

O εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ , βουλευτής Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε ότι “βάσει των στόχων που έθεσε, η κυβέρνηση απέτυχε”. Η κυβέρνηση , σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, “πέρασε κάτω από τον πήχη που ύψωνε όλο το προηγούμενο διάστημα”.

Επίσης, στην δήλωση Στεφάνου αναφέρεται : Το ΑΚΕΛ προειδοποίησε επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το πώς λειτουργεί η ΕΕ ούτε να παραγνωρίζονται τα τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που συνδέουν ευρωπαϊκά κράτη με την Τουρκία. Τονίσαμε επίσης, ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για επίτευξη του κύριου στόχου που είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η λύση του Κυπριακού.

Το κείμενο των Συμπερασμάτων επαναλαμβάνει ουσιαστικά προηγούμενες αναφορές της ΕΕ με φραστικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζουμε τις αναφορές για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο καθώς και την αναφορά στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που αφορούν στην Αμμόχωστο.

Χρέος της κυβέρνησης είναι να επικεντρωθεί στον στόχο της αποκλιμάκωσης της έντασης και της λύσης του Κυπριακού. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει με συνέπεια και πειστικότητα η κυβέρνηση στη διεθνή κοινότητα.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να επιμένει ότι μόνο με λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, μόνο με την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας μπορεί να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου και του λαού της”.

Share this post