Ε.Κ. Σκάνδαλο «Piepergate», στο στόχαστρο η φον ντερ Λάιεν

Ε.Κ. Σκάνδαλο «Piepergate», στο στόχαστρο η φον ντερ Λάιεν

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πλέον πάνω από το κτίριο Μπερλεμόν, την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) στις Βρυξέλλες, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) εξετάζει σήμερα τον αμφιλεγόμενο διορισμό από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του επίσης Γερμανού και Χριστιανοδημοκράτη, Μάρκους Πίπερ, στη νεοσυσταθείσα θέση του εκπροσώπου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Οι περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες θεωρούν ότι η φον ντερ Λάιεν διόρισε με κομματικά και μόνο κριτήρια στη θέση αυτή τον Πίπερ, παρακάμπτοντας δύο άλλες υποψήφιες, που κατά κοινή ομολογία είχαν πολύ καλύτερα προσόντα. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης της φον ντερ Λάιεν και την επανάληψη του διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης.

Για αδιαφάνεια στην επιλογή του Πίπερ κάνουν επίσης λόγο και τέσσερις Ευρωπαίοι Επίτροποι: Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζόζεπ Μπορέλ, ο Φιλελεύθερος Επίτροπος Ανταγωνισμού Τιερί Μπρετόν και οι Σοσιαλδημοκράτες συνάδελφοί τους Πάολο Τζεντιλόνι και Νίκολας Σμιτ.

Οι τέσσερις Επίτροποι με κοινή τους επιστολή τους κατηγόρησαν την φον ντερ Λάιεν για «μεροληπτική στάση» υπέρ του κομματικού της φίλου, πρώην ευρωβουλευτή του CDU, Μάρκους Πίπερ. Στην επιστολή των τεσσάρων που διέρρευσε στον Τύπο τονίζεται ότι ο Πίπερ είχε τουλάχιστον 30% λιγότερα προσόντα από τις δύο άλλες υποψήφιες στην αξιολόγηση που έγινε: Πρόκειται για την Φιλελεύθερη ευρωβουλευτή της Τσεχικής Δημοκρατίας Μαρτίνα Ντλαμπάγιοβα και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων, Αννα Στέλινγκερ.

Μεγάλη αναταραχή στην Κομισιόν

Το σκάνδαλο, που έχει πλέον και όνομα -«Pieper-gate»- συζητήθηκε χθες κεκλεισμένων των θυρών στη συνεδρίαση της Κομισιόν, με την φον ντερ Λάιεν να αναθέτει την υπεράσπισή της στον Αυστριακό Επίτροπο προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν. «Στόχος ήταν να προσπαθήσουν να καταπνίξουν το σκάνδαλο, πριν από τη δυνητικά ενοχλητική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει το Politico.

Στη συνεδρίαση της Κομισιόν μίλησαν ο Μπορέλ και ο Μπρετόν για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη «συλλογικότητας και διαφάνειας», σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο Φιλελεύθερος Μπρετόν υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να παραδεχτεί ότι ο Πίπερ «δεν ήταν ο καλύτερος υποψήφιος» για τη δουλειά, αλλά «επιλέχθηκε για «εξωεπαγγελματικούς λόγους».

Η Ελίζα Φερέιρα, η Επίτροπος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, έθιξε επίσης το θέμα, είπε ένας αξιωματούχος. «Αλλά πολλοί άλλοι ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν το αφεντικό τους», γράφει το Politico και προσθέτει: «Επίτροποι από το κεντροδεξιό ΕΛΚ βγήκαν να παλέψουν για τον Πίπερ και τη φον ντερ Λάιεν». Ενας αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα: «Είχα την εντύπωση ότι η βασίλισσα-μέλισσα δέχτηκε επίθεση και ότι όλη η σειρά των μελισσών προστασίας έπρεπε να βγουν έξω για να την υπερασπιστούν… Πολλά τα τσιμπήματα, όλοι με την ίδια αντιγραφή και επικόλληση αφήγησης. Ήταν σημάδι μεγάλης αναταραχής».

Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόκειται μάλιστα να καταθέσουν σήμερα μια «προφορική τροπολογία» της τελευταίας στιγμής, με την οποία θα υποστηρίζεται ο διορισμός του Πίπερ. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «οι διαδικασίες αξιολόγησης για θέσεις όπως ο ειδικός σύμβουλος για τις ΜΜΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κομματικούς ή προσωπικούς σκοπούς στην προεκλογική εκστρατεία».

Δαμόκλεια σπάθη

Σε κάθε περίπτωση, αν η πλειοψηφία σήμερα ταχθεί κατά της διαδικασίας που επέλεξε η Φον ντερ Λάιεν και μάλιστα δυο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να μπει τέλος στα όνειρα της προέδρου της Κομισιόν για μια δεύτερη θητεία. Ακόμη κι αν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από το οποίο προέρχεται, την έχει επιλέξει ήδη ως κορυφαία υποψήφιά του.

Δεν είναι άλλωστε μόνο τα υπόλοιπα κόμματα στην Ευρωβουλή που αντιδρούν στην επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν στο αξίωμά της. Πολλά και υψηλόβαθμα στελέχη στο ίδιο το ΕΛΚ, όπως ο επικεφαλής της «Φόρτσα Ιτάλια» και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, έχουν εκφραστεί κατά της φον ντερ Λάιεν.

Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς το ΕΛΚ, αν και θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα είναι πιο δύσκολο να υποχρεώσει τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες να ψηφίσουν και πάλι την φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Κομισιόν. Για την ιστορία, η φον ντερ Λάιεν είχε εκλεγεί το 2019 από το Ευρωκοινοβούλιο με μια οριακή πλειοψηφία μόλις 9 ψήφων.

Τρίτο σκάνδαλο

Όπως γράφει το Politico, σε μια εκλογική χρονιά, το «Pieper gate» έρχεται να προστεθεί σε άλλα δύο σκάνδαλα που φέρεται να έχει εμπλακεί η «βασίλισσα μέλισσα» φον ντερ Λάιεν:

  • Πρώτον, την προσωπική διαπραγμάτευση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά την άνοιξη του 2021 για την αγορά κάπου 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αξίας 35 δισ. ευρώ. Μια διαπραγμάτευση για την οποία ελέγχεται ήδη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατά της διαφθοράς και το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, καθώς έχουν διαγραφεί τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει η πρόεδρος της Κομισιόν με τον Μπουρλά.
  • Δεύτερον, η Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έχει καταθέσει αγωγή κατά της φον ντερ Λάιεν και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα, με την κατηγορία ότι «δωροδόκησε» τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν με 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ . Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρόεδρος της Κομισιόν αγνόησε τις καταγγελίες για την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, για τις οποίες μέχρι τώρα η ΕΕ είχε δεσμεύσει τα κεφάλαια αυτά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Share this post