Συλλειτούργησαν με Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μνημόνευσε τον Κιέβου, Πάφου και Κύκκου

Συλλειτούργησαν με Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μνημόνευσε τον Κιέβου, Πάφου και Κύκκου

Στην Σύνοδο θα φέρει ο Αρχιεπίσκοπος την απόφαση Μόρφου να ονομάσει Όσιο τον μ. αρχιμ. Σάββα (Αχιλλέως)

Νέα σελίδα για την Εκκλησία Κύπρου άνοιξε σήμερα , καθώς στην Ιερά Μονή Κύκου συλλειτούργησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, ο οποίος τηρεί την απόφαση του προκατόχου του κυρού Χρυσοστόμου Β’ και της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου του 2020 για την μνημόνευση στα Εκκλησιαστικά Δίπτυχα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, οι Μητροπολίτες Πάφου Τυχικός και Κύκκου και Τηλλυρίας  Νικηφόρος. Μετά το σημερινό συλλείτουργο μόνο ο  Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου και απέχει από τα συλλείτουργα. Ο κ. Νεόφυτος επιμένει να  μέμφεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον Τόμο Αυτοκεφαλίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας και  θεωρεί ότι ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου είναι ο ταυτισμένος με την Μόσχα κ. Ονούφριος, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει “άγιο άνθρωπο”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας ageliaforos.com είπε ότι για το συλλείτουργο, με την ευκαιρία του μνημοσύνου του Μακαρίου Γ’, υπήρξε πρόσκληση από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας  Νικηφόρο, στην οποία ανταποκρίθηκε και ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη και τόνισε: “Η πλειοψηφία στην Ιερά Σύνοδο για το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα έχει πλέον διευρυνθεί”. 

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας),  Πάφου Τυχικός  Κιτίου Νεκτάριος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κωνσταντίας Βασίλειος,  Κύκκου και Τηλλυρίας  Νικηφόρος,  Ταμασσού και Ορεινής  Ησαΐας. Συμπροσευχόμενος ήταν ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος ψάλλει εμμελέστατα τον Τρισάγιο Ύμνο “Άγιος ο Θεός…”

Εκκλησιαστική πηγή επαίνεσε τους Μητροπολίτες Πάφου και Κύκκου, ωστόσο είπε ότι, ιδιαίτερα ο δεύτερος   πρέπει να εξηγήσει την μεταστροφή του, καθώς το 2020 κυκλοφόρησε βιβλίο για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, με το οποίο υιοθέτησε όλες τις αβάσιμες κατηγορίες της Εκκλησίας Μόσχας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατά την ίδια πηγή ο κ. Νικηφόρος “πρέπει να παραδεχθεί ότι το βιβλίο του ήταν ένα μέγιστο ολίσθημα και να ζητήσει εγγράφως συγγνώμη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο”. 

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο Αρχιεπίσκοπος  χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για την οσιοποίηση του μακαριστού (2016) αρχιμ. Σάββα (Αχιλλέως) από την Άλωνα της Κύπρου, για τον οποίο έγινε και εικόνα του με φωτοστέφανο. Το ζήτημα θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο, δήλωσε ο κ. Γεώργιος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν επιφυλακτικός να σχολιάσει την πρόθεση του Επισκόπου Καρπασίας να συναντηθεί με τον “δήμαρχο” Ριζοκαρπάσου για το θέμα της δημιουργίας χώρου προσευχής για μουσουλμάνους δίπλα σε υποστατικό στην Μονή του Αποστόλου Ανδρέα. Έγκυρη διπλωματική πηγή διερωτήθηκε “τι θα γίνει, αν ο Επίσκοπος συναντηθεί και με τον αρμόδιο “υπουργό” της παράνομης “ΤΔΒΚ”, όπως έκανε παλαιότερα με τον πρώην “υπουργό” εξωτερικών, Κουτρέτ Οζερσάϊ”. 

Ενόψει της αυριανής συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη , ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δήλωσε ότι θα ζητήσει την  στήριξη της Κύπρου από την Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος , οποίος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, μετά   μετά το ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου και  πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακαρίου Γ’, σημείωσε:”  Κατά την συνάντηση μας θα στείλουμε το μήνυμα που θέλουμε και την παράκληση μας προς το Έθνος: να είναι συμπαρατασσόμενο μαζί μας για την απόκρουση του κοινού εχθρού». Για τον Μακάριο Γ’ ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε:«ήταν μοναδική προσωπικότητα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για την Κύπρο» και υπέδειξε πως «τιμώντας τον σήμερα καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από τη στάση του στον αγώνα, που είναι πράγματι μακροχρόνιος για την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Ο Μακάριος, ανέφερε, «συνδύαζε στο πρόσωπο του και την αξία και το αξίωμα και ήταν εθνικός αγωνιστής αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστής. Δεν παραγνώριζε την πραγματικότητα. Ρεαλιστής ωστόσο μέχρι το σημείο που δεν θα απέτρεπε την παραμονή των Ελλήνων της Κύπρου στον τόπο των πατέρων τους».

Ο Αρχιεπίσκοπς  πρόσθεσε πως ως εκ τούτου «καλούμαστε κι εμείς, γνωρίζοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε να προασπίσουμε τις αξίες και να μείνουμε αταλάντευτοι στην αξίωση μας για ανθρώπινα δικαιώματα για να παραμείνουμε στη γη των πατέρων μας».

Α. Βικέτος

Share this post