Στην Ορά το απόγευμα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στην Ορά το απόγευμα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Φτάνει το απόγευμα στην Κύπρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για διήμερη επίσκεψη, με σκοπό να παραδώσει την Έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδη.

Έχω ξεκαθαρίσει στον Τούρκο Πρόεδρο πως η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ οτιδήποτε αφορά μια πρόταση για δυο κράτη στην Κύπρο, δήλωσε χθες , στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, η οποία προεδρεύει αυτού του εξαμήνου της ΕΕ, Γιάνες Γιάνσα, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως έχει μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο για την επικείμενη επίσκεψή του στα κατεχόμενα και πως του ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ είναι πολύ ευαίσθητη και θα παρακολουθήσει το πώς θα είναι αυτή η επίσκεψη.

Επίσης, τόνισε : ” ήμουν επίσης ξεκάθαρη ότι ποτέ, μα ποτέ η ΕΕ δεν θα δεχθεί οτιδήποτε που αφορά πρόταση για λύση δυο κρατών». Έτσι γνωρίζει τη στάση μας, γνωρίζει τη θέση μας, σημείωσε.

Την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου. Ακολούθως, στις 7μμ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κα φον ντερ Λάιεν θα μεταβούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Οράς, όπου θα συναντήσουν ομάδα Πυροσβεστών και της ΕΜΑΚ,  που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες κατά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμενης εβδομάδας στην ορεινή περιοχή Λεμεσού και Λάρνακας.

Αύριο το πρωί οι δύο  θα έχουν  κατ΄ιδίαν συνάντηση. Μετά θα μεταβούν  στην Πανεπιστημιούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή Παράδοσης της Έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο.

Στη συνέχεια, στο κεντρικό κτήριο θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κα φον ντερ Λάιεν θα απαντήσουν σε ερωτήματα.

Στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου  θα γίνει η τελετή παράδοσης της Έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αναστασιάδης και  φον ντερ Λάιεν θα μεταβούν στον 3ο όροφο του κτηρίου της Βιβλιοθήκης, από όπου μπορεί ο επισκέπτης  να διακρίνει την κατεχόμενη Λευκωσία.

Η κυρία  φον ντερ Λάιεν θα αναχωρήσει από την Κύπρο για την Κροατία.

 

 

Share this post