Στενή συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδος-Βουλγαρίας για μεταναστευτικό

Στενή συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδος-Βουλγαρίας για μεταναστευτικό

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Οι τουρκικές Αρχές στα δυτικά σύνορα έχουν άμεση επαφή με τις αντίστοιχες ελληνικές και βουλγαρικές μέσω Whatsapp, με σκοπό την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Τουρκία έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να μην περνά πλέον κανείς χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ παράλληλα η συνεργασία των τριών αρμοδίων υπουργείων είναι ισχυρή. Αύριο φθάνει  στην Τουρκία ο βούλγαρος ΥΠΕΣ Καλίν Στογιάνοφ, ωστόσο η ημερομηνία άφιξης του έλληνα υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη δεν έχει ακόμη καθοριστεί αλλά αναμένεται. Στην Τουρκία οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών θα ενταθούν, καθώς οι αρχές απόκτησαν νέα φορητά μέσα ταυτοποίησης.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων  σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, ο κ. Γερλίκαγια είπε ότι τις τελευταίες εννέα εβδομάδες εφαρμόστηκε στην Πόλη πιλοτικά ένα πρόγραμμα ελέγχου εγγράφων και άμεσης ταυτοποίησης πολιτών, με τη βοήθεια των λεγόμενων ‘Κινητών Μονάδων Μετανάστευσης’. Οι μονάδες αυτές διαθέτουν μεταφραστές και φορητές συσκευές βιομετρικού ελέγχου (δακτυλικά αποτυπώματα), ώστε να αποφευχθεί η κράτηση ατόμων που απλώς έχουν ξεχάσει να έχουν μαζί το διαβατήριό τους.

«Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου έχουμε απελάσει 42.875 παράτυπους μετανάστες. Μέσω των εντατικών μας αστυνομικών ελέγχων στους δρόμους, 105.488 αλλοδαποί των οποίων η θεώρηση ή η άδεια παραμονής είχε λήξει μπήκαν στα αεροπλάνα και έφυγαν από τη χώρα», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι τρεις εθνικότητες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα παράτυπων μεταναστών είναι οι Αφγανοί, οι Πακιστανοί και οι Ουζμπέκοι. Όλοι τους έρχονται στην Τουρκία από τα σύνορα με το Ιράν, διευκρίνισε.

Όπως είπε στη συνέχεια: «Ξεκινάμε την εφαρμογή του προγράμματος ‘Κινητές Μονάδες Μετανάστευσης’ σταδιακά σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Από την 1η Δεκεμβρίου το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. […] Το λειτουργήσαμε πιλοτικά στην Πόλη για να αποφευχθούν και οι παραμικρές επιπλοκές που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση. Στις εννέα εβδομάδες που εφαρμόστηκε δεν υπήρξε ούτε μία επιπλοκή. […] Θα πραγματοποιούμε έλεγχο ταυτότητας παντού, ακόμη και στα γήπεδα… Αυτό δε σημαίνει ότι θα στέλνουμε στα κέντρα απελάσεων όποιον τουρίστα ή αλλοδαπό με άδεια διαμονής έτυχε να μην έχει μαζί του τα χαρτιά του. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη διότι είμαστε μια τουριστική χώρα. Στο σημείο αυτό έρχονται οι ‘Κινητές Μονάδες Μετανάστευσης’. Θα διαθέτουν μεταφραστική υπηρεσία που θα μπορεί να επικοινωνήσει με τον αλλοδαπό και ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης. Θα διαθέτουν επίσης συσκευές βιομετρικού ελέγχου».

Ο κ. Γερλίκαγια είπε ότι σε όσους απελαύνονται επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και ήδη σε 70.796 έχει εφαρμοστεί το λεγόμενο ‘entry ban’, ενώ είπε ότι υπάρχει ισχυρή συνεργασία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Είχα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδος και με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας για την ασφάλεια των συνόρων και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Καλίν Στογιάνοφ, θα έρθει στην Τουρκία στις 10 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

»Έχουμε Whatsapp group με τον Δημήτρη Καιρίδη και με τους έλληνες ομολόγους μας. Η συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδος και με το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, μαζί με τις νομαρχίες μας της Αδριανούπολης (Edirne) και των Σαράντα Εκκλησιών (Kırklareli), είναι ισχυρή. Λέμε ότι από την ξηρά δεν θα περάσει παράτυπος μετανάστης ούτε από αυτούς προς εμάς ούτε και από εμάς προς αυτούς. Όσο για τη θάλασσα, τα λιμενικά των χωρών βρίσκονται σε επικοινωνία. Σκεπτόμαστε ότι με την ισχυρή φύλαξη των χερσαίων συνόρων η πίεση θα περάσει στις θάλασσες. Θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας και εκεί. Οι αρμόδιοί μας βρίσκονται σε επικοινωνία με τους ομολόγους τους».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα αποτελέσουν έκπληξη όλα όσα πρόκειται να κάνουμε σχετικά με την καταπολέμηση των εγκληματιών. Εάν υπάρχει εγκληματίας θα τον πιάσουμε, θα τον φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ήταν η δήλωσή του.

 

Share this post