Σημαντική η σημερινή συνάντηση με Τατάρ στη CMP – Θα συμβάλει στην άρση του αδιεξόδο

Σημαντική η σημερινή συνάντηση με Τατάρ στη CMP – Θα συμβάλει στην άρση του αδιεξόδο

Πραγματοποιείται στις 9 το πρωί η κοινή επίσκεψη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν  στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ),  την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά για 49 χρόνια επιμένει να την αποκαλεί έτσι, ενώ η επίσημη ονομασία της είναι Committee on Missing Persons in Cyprus (CMP) 

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδηςσε δηλώσεις χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση, καθώς, όπως, είπε έχει πολιτική διάσταση στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ.  Χριστοδουλίδης τόνισε πως η περαιτέρω συνεργασία στο ζήτημα των αγνοουμένων θα συμβάλει στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

 

Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση , είπε: “Μετά από τόσα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι η πάροδος του χρόνου είναι ενάντια στις προσπάθειες μας.

Την ίδια στιγμή, και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του θέματος των αγνοουμένων, θεωρώ ότι τη συνάντηση σημαντική, έχει πολιτική διάσταση μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρώ ότι το θέμα των αγνοουμένων, και πηγαίνω με αυτή τη διάθεση αύριο, είναι ένα από τα καλύτερα, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως τέτοιο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η περαιτέρω συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που θα βοηθήσει και στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και  μετά τη συνάντηση για τα όσα ευελπιστώ να προκύψουν μέσα από τη γενικότερη συζήτηση, θα γίνει μια ενημέρωση, θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν, αλλά θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον κ. Τατάρ. Προσβλέπω στη συνάντηση μας, στην όποια συζήτηση μας και ελπίζω να έχω κάτι περισσότερο θετικό να πω».

Ερωτηθείς, αν θα θέσει το θέμα του Αποστόλου Ανδρέα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι κάτι που ήδη έχουμε (θέσει) και προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Θα έχω και συνάντηση με τους κατοίκους στην περιοχή, ο ιερέας έχει ζητήσει να συναντηθούμε, είναι κάτι που παρακολουθούμε.

Έχουμε την Τεχνική Επιτροπή για το θέμα της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που είναι ενδεχομένως εκείνη η Τεχνική Επιτροπή που εργάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, έχει αποτελέσματα και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους, τους Λατίνους, για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ αρνητική.

Χαίρομαι που ακούω τις φωνές διαμαρτυρίας εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θέλω να το σημειώσω. Αυτές τις τολμηρές φωνές. Φωνές, οι οποίες δείχνουν και τη συνολική κατεύθυνση σε σχέση με την ανάγκη να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες και να προχωρήσουμε, επιτέλους, στη λύση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου”.   

 

 

Share this post