Σε ύφεση η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι όλοι οι δρόμοι στις περιοχές  Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού, που ήταν κλειστοί χθες βράδυ, έχουν τώρα ανοίξει για την τροχαία κίνηση.

Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς που βρίσκονται ή κατευθύνονται προς τις περιοχές των πυρκαγιών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τονίστηκε ότι, με το πρώτο φως της ημέρας, θα αρχίσουν να επιχειρούν ξανά και τα πτητικά μέσα, τα οποία θα ενισχυθούν με αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Ελλάδα, τον Λίβανο και το Ισραήλ, ενώ ήδη βρίσκονται στην Κύπρο πτητικά μέσα από την Ιορδανία.

Η πυρκαγιά, που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση. Το πιο ενεργό μέτωπο είναι μεταξύ των κοινοτήτων Φασούλας – Αψιού, για την κατάσβεση του οποίου εργάζονται εντατικά δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ο γενικός συντονιστής της προσπάθειας πυρόσβεσης, γενικός διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι εκατοντάδες μέλης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών με δεκάδες οχήματα και εκσκαφείς εργάστηκαν, στη διάρκεια της νύχτας, για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέας Κεττής, στη διάρκεια της νύχτας, οι επίγειες δυνάμεις εργάστηκαν και για τοποθέτηση εγκαταστάσεων σωλήνων νερού, για κατασβέσεις σε απρόσιτες περιοχές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν δημιουργηθεί τομείς και δύο ζώνες επιτήρησης, σε συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το Τμήμα Δασών.

Εκφράζεται ελπίδα ότι η έναρξη δράσης, σε λίγο, των πτητικών μέσων και η χαμηλή ένταση των ανέμων θα συμβάλουν στην οριοθέτηση, αρχικά, της πυρκαγιάς και στην κατάσβεση ενεργών εστιών.  

Χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης των χωριών Απεσιά, Αψιού και Μαθηκολώνη, οι κάτοικοι των οποίων φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιμνάτη.

 Λίγο πριν από τα μεσάνυκτα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού, στην οποία μετείχαν η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, οι υπουργοί Γεωργίας και Δικαιοσύνης, οι αρχηγοί της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Γεωργίας και Δικαιοσύνης, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο έπαρχος Λεμεσού και ο διευθυντής του ΤΑΕ Λεμεσού. 

Η κυρία Δημητρίου δήλωσε ότι υπάρχει συντονισμός σε ανώτατο επίπεδο για να καταφθάσει βοήθεια στην Κύπρο από το εξωτερικό. Η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς υπογραμμίζοντας τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν.

 Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Αννα Κουκκίδη Προκοπίου ανέφερε ότι θα σταλούν δύο αεροσκάφη από την Ελλάδα, ένα ελικόπτερο από τον Λίβανο και λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πτητικά μέσα από το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος , Νίκος Χριστοδουλίδης,  ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή: ΡΙΚ

Share this post