Πάπας Φραγκίσκος προς νέους: Η Εκκλησία είναι για όλους

Πάπας Φραγκίσκος προς νέους: Η Εκκλησία είναι για όλους

Κατά την επίσκεψη του στην Πορτογαλία δήλωσε ότι είναι άκαιρη Γ’ Βατικανή Σύνοδος

 Η Εκκλησία πρέπει να εφαρμόσει την Βατικανή Σύνοδο  ΙΙ, πριν προγραμματίσει μια Τρίτη Σύνοδο, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πορτογαλία.  

Η Lisa Zengarini γράφει στο vaticannews.va ότι το ισπανικό καθολικό περιοδικό «Vida Nueva», με την  ευκαιρία της 65ης επετείου του,  εξέδωσε μια ειδική έκδοση, η οποία  επικεντρώνεται αποκλειστικά στον Πάπα Φραγκίσκο, μακροχρόνιο συνδρομητή του περιοδικού . Σε εκτενή μέσου  συνέντευξη , κατά τη διάρκεια του Αποστολικού Ταξίδιού του στη Λισαβόνα για την 37η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο Πάπας αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως εικασίες σχετικά με τη σύγκληση της Τρίτης Συνόδου του Βατικανού, μια επισκόπηση των δέκα ετών της θητείας του , τις ανησυχίες του για την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, και τα επόμενα προγραμματισμένα Αποστολικά του Ταξίδια.

Σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης Τρίτης (ΙΙΙ) Βατικανής Συνόδου ή Συνόδου του Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι πιστεύει ότι “ο χρόνος δεν είναι ακόμη ώριμος”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι καν απαραίτητο αυτή τη στιγμή, καθώς το Βατικανό II δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως”.

(Σημείωση από ageliaforos.com: Η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανό  ασχολήθηκε με τις σχέσεις μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του σύγχρονου κόσμου. Ήταν η εικοστή πρώτη “Οικουμενική Σύνοδος” της Καθολικής Εκκλησίας και η δεύτερη που έγινε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Η Σύνοδος άνοιξε  επίσημα από τον  Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄ στις 11 Οκτωβρίου 1962 και έκλεισε από  τον Πάπα Παύλο ΣΤ΄ το 1965).

Με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Antonio Costa

Για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πάπας επιβεβαίωσε ότι ο Ιταλός καρδινάλιος Matteo Zuppi, τον οποίο όρισε ως ειδικό απεσταλμένο του για να αναζητήσει δρόμο για την ειρήνη, θα ταξιδέψει στο Πεκίνο της Κίνας, αφού επισκεφθεί το Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Ανέφερε επίσης τις διπλωματικές προσπάθειες του Βατικανό να επιστρέψει τα παιδιά της Ουκρανίας, που μετακινήθηκαν από τα εδάφη τους από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, λέγοντας ότι σχεδιάζει να διορίσει έναν μόνιμο αντιπρόσωπο για να χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών αρχών. Η παπική επίσκεψη είναι επίσης μια ιδιαίτερη στιγμή για ορισμένους Ουκρανούς πρόσφυγες. Άλλοι έχουν ταξιδέψει στην Πορτογαλία από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα τους για την περίσταση.

Προγραμματισμένες Αποστολικές Επισκέψεις

Στη συνομιλία του με τη «Vida Nueva», ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε επίσης ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Κόσοβο και την Ισπανία, επιβεβαιώνοντας ότι η πατρίδα του η Αργεντινή «είναι στην ημερήσια διάταξη». Ο Πάπας Φραγκίσκος ρωτήθηκε επίσης για τα «όνειρα» του για την Εκκλησία, μια λέξη που επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Όσον αφορά τη μεταρρυθμιστική του ώθηση, ο Πάπας παραδέχτηκε μερικές φορές ότι νιώθει μια αίσθηση «αδυναμίας», η οποία ωστόσο, είπε, «είναι καλή γιατί σε εμποδίζει να πιστεύεις ότι είσαι Θεός». Σε κάθε περίπτωση, «δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε την Εκκλησία χωρίς το Ευαγγέλιο», δήλωσε, προειδοποιώντας για τις διάφορες ιδεολογίες.

Αναφορικά με την ευθύνη του να ηγείται περισσοτέων  από 1,3 δισεκατομμύρια Καθολικών σε όλο τον κόσμο, ο Πάπας Φραγκίσκος διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα «ποτέ δεν μου έκοψαν τον ύπνο».

 Ο Πάπας απηύθυνε   λόγια ελπίδας και ενθάρρυνσης στους νεαρούς προσκυνητές, που ήταν παρόντες στη Λισαβόνα. Ο Φραγκίσκος  κάλεσε τους μαθητές του Universidade Catòlica Portuguesa να φανταστούν μια μελλοντική κοινωνία με τον Θεό στο κέντρο της, κάνοντας την πίστη τους «αξιόπιστη» μέσω των επιλογών τους, «γιατί εάν η πίστη δεν γεννήσει πειστικούς τρόπους ζωής», επιβεβαίωσε ο Πάπας, δεν θα να είσαι «ζυμωτής στον κόσμο».

 Η Εκκλησία είναι για όλους

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρευρέθηκε επίσης στην τελετή υποδοχής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στο Parque Eduardo VII, μια εορταστική  εκδήλωση, με μια χορογραφική απόδοση των στίχων της μουσικής στην πορτογαλική νοηματική γλώσσα.

«Υπάρχει χώρος για όλους στην Εκκλησία», είπε  σε πλήθος άνω των 500.000 προσκυνητών, «μικρούς και μεγάλους, υγιείς και άρρωστους, δίκαιους και αμαρτωλούς: όλοι, όλοι, όλοι, όλοι», ρωτώντας το νεαρό κοινό να επαναλάβει τη λέξη μετά από αυτόν.

Επίσης,  ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε μια κάποτε ερειπωμένη συνοικία της Λισαβόνας για να τονίσει το έργο της Εκκλησίας σε υποβαθμισμένες περιοχές. Καθολικές φιλανθρωπικές ομάδες έχουν παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ναρκωτικών και εγκληματικότητας της Serafina.

Στο πλαίσιο της αποστολής του να επανασυνδέσει τους νέους με την Εκκλησία, ο Φραγκίσκος άκουσε επίσης τις εξομολογήσεις τριών νέων παιδιών

  

Το απόγευμα ο Παπάς θα τελέσει  υπαίθρια αγρυπνία στην Φατίμα και αύριο το πρωί την Θεία Λειτουργία , με την οποία θα ολοκληρώσει την πενθήμερη επίσκεψη του στην Πορτογαλία. 

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post