Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ίμβρος, Χάλκη, Ευρώπη, Φανάρι σημάδεψαν την ζωή μου

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ίμβρος, Χάλκη, Ευρώπη, Φανάρι σημάδεψαν την ζωή μου

Στο  Πανεπιστήμιο της ΜτΧΕ έμαθα πολύ περισσότερα, ιερώτερα και πολυτιμότερα από όσα στα ανώτατα εκπαιδευτήρια της Ευρώπης.

Στους  τόπους, που απετέλεσαν σταθμούς και σημάδεψαν τη ζωή Του: την Ίμβρο, τη Χάλκη, την Ευρώπη, το Φανάρι, αναφέρθηκε εκτενώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τον  εορτασμό της επετείου των 60  ετών Ιερωσύνης Του .

Σήμερα το πρωί, 13 Αυγούστου 2021, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Ίμβρου , όπου είχε χειροτονηθεί Διάκονος, τελέστηκε συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, με τη συμμετοχή των Μακαριωτάτων Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεοδώρου Β’ και του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας  Επιφανίου,  και των εκπροσώπων των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος, Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών Κιτίου  Νεκταρίου και Μαρωνίας και Κομοτηνής  Παντελεημονα αντίστοιχα.

 

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβασμιώτατοι  Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος  Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων  Απόστολος, Μύρων  Χρυσόστομος, Γουϊνέας  Γεώργιος, Δράμας  Παύλος, Τσερνίχιβ και Nιζχίν  Ευστράτιος, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού  Αδριανός, κληρικοί, μοναχοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου υπό την ηγεσία του Άρχοντος Εξάρχου  Αθανάσιου Μαρτίνου, Προέδρου της Αδελφότητος Οφφικιάλιων του Θρόνου “Παναγία η Παμμακάριστος” και Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο Δήμαρχος της Ίμβρου κ.Ünal Çetin, και πλήθος συμπατριωτών του και φίλων της Ίμβρου.

Προ της Απολύσεως ο Παναγιώτατος τέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Γέροντος και ευεργέτου του, αειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος  Μελίτωνος, ο οποίος για δέκα τρία χρόνια διαποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου, και ήταν εκείνος που στις 13 Αυγούστου 1961 χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης τον Παναγιώτατο.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ( βλέπε και Κύπρου Χρυσόστομος Β’ : Ηγήτορας και ηνίοχος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο απλούς και εν ταυτώ μεγαλοπρεπής Βαρθολομαίος – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com) οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ουκρανίας, οι εκπρόσωποι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος και ο δήμαρχος της Ίμβρου, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για τη νήσο που ένας γόνος της βρίσκεται επί κεφαλής του πρώτου Θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 Ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου , Αρχιμ. Γρηγόριος, ανέγνωσε το Μήνυμα που απέστειλε ο Μακ. Πατριάρχης Ρουμανίας  Δανιήλ. 

Ακολούθησε  εόρτια  τράπεζα στους κήπους του Μητροπολιτικού Μεγάρου Ίμβρου, κατά την οποία προσφώνησαν τον Παναγιώτατο με θερμούς λόγους ο Ποιμενάρχης της Ίμβρου και της Τενέδου, Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ως Πρόεδρος της τιμητικής Επιτροπής των εορτασμών.

Το απόγευμα  ο Παναγιώτατος, μαζί με τους Προκαθημένους, τους Αρχιερείς και πλήθος Ιμβρίων και επισκεπτών παρακολούθησαν συναυλία που πραγματοποιήθηκε, στην περιοχή Σπηλιά των Αγριδίων, από την Χορωδία “Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος” της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, υπό τη διεύθυνση της   Μαρίας Χραλαμπίδου και με τη συμμετοχή της διακεκριμένης τραγουδίστριας   Dilek Koç

Η Πατριαρχική Ομιλία

Βαρθολομαίος: Οι αλάλητοι στεναγμοί του Φαναρίου δεν περιγράφονται, αλλά βιώνονται by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρίστου

Share this post