Οι συνέπειες από την πτώχευση της Thomas Cook

Οι συνέπειες από την πτώχευση της Thomas Cook

Το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Κύπρο από την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook της κάνει λόγο για πλήγμα 175 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Περδίος ανέφερε πως το κλείσιμο της Thomas Cook αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό και τους ξενοδόχους της Κύπρου. Για τους επηρεαζόμενους τουρίστες, ο υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε πως θα γίνουν τα μέγιστα έτσι ώστε να επαναπατριστούν χωρίς προβλήματα. Ήδη έχουν ναυλωθεί πτήσεις από τις χώρες των επηρεαζόμενων.
Για τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος της σεζόν, θα επισκέπτονταν την Κύπρο 45 χιλιάδες τουρίστες μέσω της Thomas Cook, σύμφωνα με τον κ. Περδίο. Συνολικά την Κύπρο ετησίως επισκέπτονταν την Κύπρο μέσω της Thomas Cook 250 χιλιάδες τουρίστες.
Δεδομένες για το 2019 είναι οι ζημιές για τους Κύπριους ξενοδόχους που βάσει αρχικής εκτίμησης κυμαίνονται στα 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ανείσπρακτους λογαριασμούς για τους μήνες Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων συνεργάζεται κάθε χρόνο με το γραφείο ταξιδίων, ενώ κάποια ξενοδοχεία έχουν επιλέξει την Thomas Cook ως τον αποκλειστικό τους συνεργάτη. Συνολικά υπολογίζεται ότι η εταιρεία φέρνει στην Κύπρο γύρω στο 7-8% του τουριστικού ρεύματος (150 χιλιάδες), ενώ πρόκειται για ένα από τους βασικούς παίκτες στην βρετανική αγορά (12-13%) και την σκανδιναβική αγορά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι θα επηρεαστεί η τουριστική βιομηχανία όχι μόνο φέτος αλλά και για το 2020, καθώς ήδη, όπως εξηγεί, έχουν κλείσει τα συμβόλαια για τον επόμενο χρόνο.
Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5 χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες οι οποίοι είχαν κλείσει τις διακοπές του μέσω της Thomas Cook. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι επηρεαζόμενοι τουρίστες θα παραμείνουν στο νησί με τα έξοδά τους να καλύπτονται στην ολότητά τους από τη βρετανική κυβέρνηση. Συνολικά στην Κύπρο αυτή την περίοδο βρίσκονται 15 χιλιάδες επηρεαζόμενοι τουρίστες κυρίως Βρετανοί και Σκανδιναβοι και σε μικρότερο βαθμό Γερμανοί.
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ
Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας, η εταιρεία Thomas Cook στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Thomas Cook Airlines έχει τερματίσει την λειτουργία της στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας οι επηρεαζόμενοι ταξιδιώτες δύναται να επισκεφθούν την επίσημη τους ιστοσελίδα στο https://thomascook.caa.co.uk για περαιτέρω πληροφόρηση. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 0300 303 2800 εάν βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο +44 1753 330330 εάν βρίσκονται σε άλλη χώρα.
Επιπλέον, όσοι Κύπριοι επιβάτες βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρειαστεί να επαναλάβουν τη διαδικασία κράτησης με άλλη αεροπορική εταιρεία. Ανάλογα με την ταξιδιωτική τους ασφαλιστική κάλυψη και την πληρωμή του ταξιδιού τους με πιστωτική κάρτα οι επηρεαζόμενοι επιβάτες δύναται να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων.
Οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και επηρεάζονται, μπορούν να επικοινωνούν επίσης με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο +357 22801000. Για επηρεαζόμενους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύναται να επικοινωνούν απευθείας με την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γραφείο Τουρισμού στο +44 2073214170 (ώρες γραφείου 09:00-16:30, τοπική ώρα).


Ανησυχίες ΚΕΒΕ
Η πτώχευση ενός από τους μεγαλύτερους Τουριστικούς Οργανισμούς της Βρετανίας, αλλά και της Ευρώπης, του Τhomas Cook αποτελεί μια άκρως αρνητική εξέλιξη για τον Κυπριακό Τουρισμό, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).
Παράλληλα εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό και στην οικονομία του τόπου γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που θα προκύψουν στις αφίξεις τουριστών από τη Βρετανία, που είναι και η κυριότερη μας τουριστική αγορά, αλλά και από άλλες αγορές που εξυπηρετούσε ο συγκεκριμένος οργανισμός.
Στην ανακοίνωση σημειώνονται και τα εξής:
-Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Thomas Cook δεν ενεργούσε μόνο ως μια αεροπορική εταιρεία, αλλά λειτουργούσε και ως μεγάλος Τουριστικός Πράκτορας, που πουλούσε μεγάλο αριθμό κρατήσεων σε Κυπριακά ξενοδοχεία.
-Ο μεγάλος αριθμός απώλειας θέσεων θα έχει άμεσες επιπτώσεις λόγω του ότι ο τρέχον μήνας αποτελεί μήνα ψηλών πληροτήτων για τα ξενοδοχεία μας, αλλά τα προβλήματα αναμένεται ότι θα επεκταθούν και κατά τους επόμενους μήνες ίσως και στην επόμενη χρονιά.
-Η ξενοδοχειακή βιομηχανία δυστυχώς θα υποστεί νέο οικονομικό πλήγμα λόγω των ζημιών που θα προκύψουν από την πτώχευση της Thomas Cook και λόγω των αυξημένων κρατήσεων και του μεγάλου αριθμού τουριστών που μεταφέρει στην Κύπρο.
-Τα μέχρι τώρα δεδομένα θα πρέπει να αξιολογηθούν και να γίνει άμεσα τροχοδρόμηση ενεργειών ούτως ώστε οι τουρίστες να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα που θα στοχεύουν στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη δυνατή υλοποίηση των άμεσων κρατήσεων σε ξενοδοχεία που πούλησε ο συγκεκριμένος Οργανισμός.
-Επιβάλλεται επίσης να ληφθούν αποφάσεις για λήψη μέτρων και ανάλογων ενεργειών που θα μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τα προβλήματα που θα προκύψουν ούτως ώστε να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι αφίξεις για τη χειμερινή περίοδο αλλά και το 2020.

Οι Τράπεζες
Η Τράπεζα Κύπρου ενημερώνει τους επηρεαζόμενους πελάτες της ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα της Thomas Cook (https://thomascook.caa.co.uk/) για περαιτέρω πληροφορίες και για διευθέτηση του εισιτηρίου τους και των ταξιδιωτικών πακέτων τους. Σε περίπτωση που δεν τους δοθεί λύση, οι πελάτες θα πρέπει να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.bankofcyprus.com, στην Υπηρεσία 1Bank στο τηλέφωνο 800 00 80 ή στο 00357 22 12 8000 (αν καλούν από το εξωτερικό) και στα καταστήματα της Τράπεζας.
Οδηγίες εξέδωσε η Ελληνική Τράπεζα προς χρήστες καρτών της που πιθανόν να επηρεάζονται από το κλείσιμο του Ομίλου της Thomas Cook, από την αγορά αεροπορικού εισιτηρίου ή ταξιδιωτικού πακέτου. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πελάτες της Thomas Cook προτρέπονται να απευθύνονται στην ιστοσελίδα https://thomascook.caa.co.uk/ για περαιτέρω πληροφορίες και για διευθέτηση του εισιτηρίου και των ταξιδιωτικών πακέτων τους, καθώς και για πιθανή αποζημίωσή τους.
Προστίθεται ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εξυπηρέτησή τους μέσω της πιο πάνω διαδικασίας, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο τηλέφωνο 8000 9999 (+357 22500500 αν καλείτε από εξωτερικό) ή με καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας.

Share this post