Ο ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ…

Ο ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ…

                                                Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου*


Πριν από λίγο καιρό επισημάναμε, με σχετικό κείμενό μας, την προβληματική εμπλοκή της Μητροπόλεως Πατρών με την Ρωσία, με αφορμή την πρόσφατη κρίση στις Ελληνορωσικές σχέσεις, που οδήγησαν στις απελάσεις ρώσων διπλωματών.
Εστιάζουμε στην Πάτρα – γιατί υπάρχουν και άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος που ανήκουν στο «φιλορωσικό κόμμα» – διότι μας ενδιαφέρει το …άλλοθι των σχέσεων, που δεν είναι άλλο από τον πολιούχο Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, τον οποίον ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι Ρώσοι.
Κάτω από άλλες συνθήκες η σχέση Πάτρας και Ρωσίας θα ήταν ευλογία, αλλά υπό τις παρούσες γίνεται επικίνδυνη ρώσικη ρουλέτα.
Οι διαστάσεις του θέματος έχουν προβληθεί από τα ΜΜΕ, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και πολλές άλλες…
Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (Κυριακή 5-8-2018), κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον «άγνωστο πόλεμο», που αφορά στην επιχείρηση «τρίτη Ρώμη», δηλαδή την υπονόμευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το Πατριαρχείο Μόσχας και τα σχέδια του Κρεμλίνου για διείσδυση στη χώρα μας.
Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος και είναι άκρως αποκαλυπτικό των προθέσεων του προέδρου Πούτιν, αλλά και της ανταπόκρισης ελλήνων ιεραρχών στο ρωσικό «κάλεσμα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και Πατρών Χρυσόστομος θεωρούνται από τους πλέον «ρωσόφιλους» έλληνες ιεράρχες. Παρατίθενται μάλιστα και οι φωτογραφίες τους.
Ο Πατρών Χρυσόστομος θεωρείται «ρωσόφιλος» καθώς «στην Πάτρα εδρεύει το Ίδρυμα Αγίου Ανδρέα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν.»
Τι είδους πληροφορία είναι αυτή; Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το «Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα», του Β. Γιακούνιν είχε έδρα στη Ρωσία. Τώρα έχει και στην Πάτρα; Μήπως, άραγε, έχει καμία σχέση με την «αδελφότητα» για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού που γράφτηκε πως ίδρυσε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, αλλά δεν ανακοινώθηκε επίσημα;
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρεται και το γνωστό από το 2013 γεγονός της μεταφοράς του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα από την Πάτρα στην Ρωσία, με ρωσικό αεροσκάφος.


Το πολύ ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν αποκλείεται ένας εκ των δύο ρωσόφιλων μητροπολιτών (Μεσογαίας και Πατρών) να διεκδικήσει δυναμικά τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου όταν έλθει η στιγμή αυτή. Αυτό σημαίνει, κάτι που επίσης γράφτηκε αυτές τις μέρες, ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να παίξει ρόλο στην διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και προετοιμάζει το έδαφος με δικούς της ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή του μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου στη ρώσικη αυτή …ρουλέτα, έχει πολύ παρασκήνιο. Με δεδομένο ότι όλες αυτές τις εξελίξεις καταγράφει συστηματικά και το Αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Η Πάτρα μπαίνει σε νέα εποχή! Οι παρενέργειες μιας απερίσκεπτης πολιτικής φαίνεται πως δεν είναι λίγες ούτε και πρόσκαιρες…

—————————————–

Παναγιώτης Ανδριόπουλος σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βυζαντινή μουσική με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και ευρωπαϊκή μουσική στο Ωδείο Φ. Νάκας.  Είναι πρωτοψάλτης στην Συνοδική Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη, στην Αθήνα.  Επίσης , είναι  συνεργάτης του Μανόλη Χατζηγιακουμή στο μεγάλο πρόγραμμα ηχογραφήσεων εκκλησιαστικής μουσικής και διετέλεσε μέλος της διεθνούς φήμης Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Από το 1995 έως το 2001 ήταν διευθυντής προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Λύχνος. Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική.  Συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο στην «Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και με τον Άλκη Μπαλτά στο «Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου» (2006 και 2010).
Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους επιστημονικούς τόμους. Αρθρογραφεί σε θεολογικά και πολιτιστικού περιεχομένου περιοδικά και διατηρεί δύο ιστολόγια: Ιδιωτική Οδός και Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Share this post