Ο Μόρφου Νεόφυτος είχε βρει και ενορία για να τοποθετήσει εφημέριο τον Παγκράτιο

Ο Μόρφου Νεόφυτος είχε βρει και ενορία για να τοποθετήσει εφημέριο τον Παγκράτιο

Αρχική πρόθεση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου ήταν η πλήρης αποκατάσταση του αρχιμ. Παγκράτιου Μερακλή και η τοποθέτηση του ως εφημερίου στον ενοριακό Ναό  Παναγίας Παντάνασσας της κοινότητας Λινού, όπου ο π. Παγκράτιος υπηρετεί ως ιεροψάλτης. 

Όπως πληροφορείται ο ageliaforos.com ο εφημέριος του Ναού Οικον. Γεώργιος Διακόνου είχε ενημερωθεί  ότι θα τοποθετήθει εφημέριος , στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στην Κακοπετριά . 

Στην συνέχεια επεκράτησε η άποψη ο Παγκράτιος να τοποθετηθεί στον Ενοριακός Ναός Αγίου Γεωργίου της κοινότητας Καυκάλου, όπου χηρεεύει η θέση του εφημερίου. 

Τούτων διαμειφθέντων και ως φαίνεται συμφωνηθέντων ο Παγκράτιος έγραψε επιστολή τον περασμένο Μάρτιο προς την Ιερά Σύνοδο , με την οποία ζητούσε πλήρη αποκατάστασή του στην ιερωσύνη. Την επιστολή διαβίβασε στην Σύνοδο ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος , στις 13 Ιουνίου 2023. 

Ο ίδιος ο Παγκράτιος την επομένη (14.7.2023 ) της συνεδρίασης της Ι. Σ. (13.7.2023) , μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ και στην δημοσιογράφο Ελένη Βρετού, αποκάλυψε ότι “κάποιοι Συνοδικοί δεν ήθελαν να υπάρξει άρση της αργίας του και επέλεξε να αλλάξει το αίτημά του, ώστε να επικρατήσει ομόνοια και σύμπνοια στην Ιερά Σύνοδο”.

Όπως ανέφερε, τον περασμένο Μάρτιο απέστειλε επιστολή, με την οποία ζητούσε από την Ιερά Σύνοδο, «να προχωρήσει στην πλήρη άρση της αργίας του».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «όταν διαπίστωσε ότι μεσολάβησαν κάποια πράγματα, άλλαξε το αίτημά του, ώστε να αποφευχθούν ίντριγκες και φασαρίες».

Ο Παγκράτιος Μερακλής υπογράμμισε ότι δεν τον ενοχλεί η χθεσινή απόφαση, αφού πλέον θα μπορεί να εκτελεί ακολουθίες και κάλεσε  τους πιστούς να παραμείνουν ήρεμοι και να αποδεχθούν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Οι πληροφορίες , που δεν διαψεύστηκαν, αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ζήτησε στο μεσοδιάστημα από τον Παγκράτιο να εξομολογηθεί σε πνευματικό , που ο ίδιος θα επιλέξει, και αυτός να στείλει επιστολή στην Σύνοδο για το κατά πόσον ο αρχιμ. έχει οποιαδήποτε κωλύματα ιερωσύνης. Αυτό δεν έγινε και στην συνεδρίαση της Συνόδου (13.7.2023) ο Μητροπολίτης Μόρφου διατύπωσε , σύμφωνα με τις πληροφορίες , κάποιους “έωλους” ισχυρισμούς κατά του Παγκρατίου. 

Κατόπιν αυτού η Σύνοδος, συναινούντος και του Παγκρατίου (δεύτερη επιστολή)  κατέληξε στην λύση των “ίσων αποστάσεων” και , όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της :Δέχθηκε τον εν αργία τελούντα αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφον επιστολή αυτού διά της οποίας χωρίς να ζητεί άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν αδείας του επιχωρίου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη το αίτημά του”.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου έκανε “στροφή” κατόπιν “κακών συμβουλών” από στενούς ανθρώπους του περιβάλλοντος του, “οι οποίοι για λόγους δικούς τους ή και από φόβο ,  με κανένα τρόπο δεν θέλουν την πλήρη αποκατάσταση του Παγκρατίου και γι’αυτό  τορπίλισαν την προσπάθεια”. 

 

Share this post