Ο Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης μιλά για τον πατέρα του, τον σπουδαίο λογοτέχνη και ζωγράφο Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη (1908 – 1993)

Ο Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης μιλά για τον πατέρα του, τον σπουδαίο λογοτέχνη και ζωγράφο Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη (1908 – 1993)

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού εγκαινίασε διαδικτυακή εκπομπή με τίτλο : «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Στην πρώτη εκπομπή ήταν προσκεκλημένος ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης, φιλόλογος, λογοτέχνης και μεταφραστής. 
Μίλησε για το έργο του πατέρα του,  σπουδαίου λογοτέχνη  και ζωγράφου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908 – 1993), αλλά και για την δική του κατάθεση στα γράμματα. 
Ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον χώρο της συγκριτικής γραμματολογίας. Εργάστηκε ως διορθωτής δοκιμίων, επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής και λεξικογράφος. Εκπαιδεύτηκε στη διερμηνεία συνεδρίων, εργάστηκε επί δεκαετία ως υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραιτήθηκε κι έκτοτε διερμηνεύει για ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, διεθνείς και ιδιωτικούς φορείς, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει μεταφράσει Τσέστερτον, Σουϊφτ, Έρικ Άμπλερ, τόμους του Νέου Συναξαριστή, έχει συγγράψει δίτομο ταξιδιωτικό και προσκυνηματικό Οδηγό του Αγίου Όρους και την Τρίοδο «Το Βυζάντιο έχει ρεπό» (έχουν εκδοθεί δύο τόμοι και το ΩΑ Ωξύρρυγχα και απόκρυφα).
                                                                 Νικόλαος Πεντζίκης
                                                                                                     Έργο Ν. Πεντζίκη “Μηνί Ιουνίου 25 και 26″ σινική και κραγιόνια, 1969

Ο Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης επιμελείται το συγγραφικό και εικαστικό έργο του πατέρα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Η μοναχοκόρη από πρώτο γάμο, τον έκανε πανευτυχή παππού. Ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε το 1952. 
Στην πρώτη εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού.

Share this post