Ο χρόνος θα δείξει, αν θα λειτουργήσει η συναντίληψη για την Πύλα

Ο χρόνος θα δείξει, αν θα λειτουργήσει η συναντίληψη για την Πύλα

Παρά την συναντίληψη για την Πύλα, κυβερνητικές πηγές δεν απέκρυπταν  πως είναι επιφυλακτικά αισιόδοξες ότι αυτή θα τύχει εφαρμογής από την τουρκική πλευρά. Το κείμενο της συναντίληψης υπογράφτηκε από τα ΗΕ και τις δυο πλευρές. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα, που σύμφωνα με ορισμένους δίνει “πλεονέκτημα” στην τουρκική πλευρά, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές  η κυβέρνηση  θα αρχίσει εργασίες στη περιοχή στις 23 Οκτωβρίου και πως στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν γύρω στα 400 οικόπεδα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ΕΕ θα έχει εμπλοκή στο όλο έργο  με χρηματοδότηση την οποία θα προσφέρει, ενώ σημείωσαν πως “το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας έχει γνώση της συμφωνίας και την έχει εγκρίνει”.

Σημειώνεται ότι το οδόφραγμα Πύλας-Άρσους θα λειτουργεί , σύμφωνα με την θέση της τουρκικής πλευράς, μόνο για Τουρκοκυπρίους.

Την επίτευξη κατ’ αρχήν συναντίληψης σε διευθετήσεις, οι οποίες, εκτιμάται, ότι θα δώσουν λύση στο θέμα της Πύλας, ανακοίνωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ. Οι διαβουλεύσεις και η ανακοίνωση, ακολούθησαν τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν τον Αύγουστο εις βάρος των ειρηνευτών της UNFICYP από τις τουρκικές δυνάμεις.

 

Ο κύριος Στιούαρτ χαρακτήρισε  τη εξέλιξη αυτή ως “πολύ καλό αποτέλεσμα”. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνει ότι εξακολουθούν να συζητούνται ορισμένα θέματα, ωστόσο το πλαίσιο κατανόησης τίθεται σε ισχύ από σήμερα .

Η βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο χαιρετίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Πύλα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επιβεβαίωσε την επίτευξη συναντίληψης με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, για την Πύλα και την περιοχή βορείως αυτής (τοποθεσία Πλάτης). 

Σε γραπτή δήλωση αναφέρεται: «η συναντίληψη επιτεύχθηκε μετά από εντατικές και διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από τους κυρίους Τάσο Τζιωνή, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, και Colin Stewart, Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η συναντίληψη περιλαμβάνει πρόνοιες, οι οποίες:

*Αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το καθεστώς της νεκρής ζώνης το οποίο και διασφαλίζεται.

*Αποκαθιστούν την τάξη στη συγκεκριμένη περιοχή της νεκρής ζώνης.

*Προβλέπουν την επιθυμητή από τους κατοίκους αστική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, επ’ ωφελεία όλων των κατοίκων της Πύλας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

*Δημιουργούν προϋποθέσεις για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των κατοίκων σε μια περίοδο κατά την οποία επιδιώκεται η επανέναρξη των συνομιλιών προς συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Στην δήλωση προστίθεται: «Η Κυπριακή Κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, βρισκόταν σε διαρκή επαφή με την οργανωμένη κοινότητα της Πύλας, την οποία ευχαριστεί ιδιαιτέρως για την εποικοδομητική συμβολή της κατά τις διαβουλεύσεις.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εργαστεί με ειλικρινή πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της συναντίληψης.  Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί με στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Share this post