Ν. Χριστοδουλίδης : Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Ν. Χριστοδουλίδης : Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Το χαβά της η Άγκυρα: «Αιτία της έντασης είναι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση»

Τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο , κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, ήταν η πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο κεντρικό – τηλεοπτικό δελτίο Ειδήσεων του ΡΙΚ, ανέφερε ότι η Λευκωσία επιδίωξε διασύνδεση της στάσης για την κατάσταση στη Λευκορωσία με το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Δεν μπορεί, τόνισε να υπάρχουν, διαφορετικές προσεγγίσεις ή επιλεκτική ευαισθησία όταν παραβιάζονται αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπήρξε πολιτική συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις της Ένωσης και επαναβεβαιώθηκε η κοινή ευρωπαϊκή θέση ότι ο καθορισμός θαλάσσιων συνόρων γίνεται μέσα από διάλογο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης της Θάλασσας.
Πρόσθεσε ότι η περίοδος έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου θα χαρακτηριστεί από έντονες διεργασίες. Στόχος υπέδειξε είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς της Τουρκίας. Αν αυτό δεν συμβεί, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασιστούν πιο αυστηρά μέτρα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στην Ε.Ε.

Εκνευρισμό  για τα αποτελέσματα της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ εκδήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέροντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΕΕ να ζητά διακοπή των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.

To τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι νησιά,  όπως το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αιτία της έντασης» είναι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεών τους ενώ καταλογίζει ευθύνες στην ΕΕ αναφέροντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλείται από την «άνευ όρων στήριξη της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα της Άγκυρας και των τουρκοκυπρίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιτείνει περαιτέρω την ένταση.

Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαίωσε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ, όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.

Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία να έχουν τα ελληνικά νησιά -και ειδικά το Καστελόριζο- υφαλοκρηπίδα.

Η προσφυγή της ΕΕ στις κυρώσεις, όταν η Τουρκία τονίζει πάντα τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, αφ’ ενός δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αφ’ ετέρου ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της χώρας μας (….)

Εάν το ζητούμενο είναι μια ειλικρινής λύση, η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν με βάση τους λανθασμένους υπολογισμούς όσων βρίσκονται από πίσω τους. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής».

Share this post