Ν. Χριστοδουλίδης: Κύπρος και Ουγγαρία μοιραζόνται κοινές ανησυχίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.

Ν. Χριστοδουλίδης: Κύπρος και Ουγγαρία μοιραζόνται κοινές ανησυχίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.

Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης σε μια σειρά θεμάτων, θεσμοθετώντας συνάμα σε ετήσια βάση, τις διαβουλεύσεις και την ανταλλαγή επισκέψεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, υπέγραψαν σήμερα στην Βουδαπέστη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Péter Szijjártó, και Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μετά την συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογο του ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε:

“Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στη Βουδαπέστη, μαζί με τον αγαπητό φίλο Péter και να τον ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία που επεφύλαξε σε μένα και στην κυπριακή αντιπροσωπεία.

Φίλε Peter,

η σημερινή επίσκεψή μου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και θεωρώ ήταν μια πολύ καλή συγκυρία, όχι μόνο για να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός, αλλά πολύ περισσότερο για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα στις διμερείς μας σχέσεις.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των σημερινών διευρυμένων διαβουλεύσεών μας ανασκοπήσαμε την πορεία της συνεργασίας μας και διαπιστώσαμε την ισχυρή μας βούληση για νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, αλλά και της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απτή απόδειξη αυτής της κοινής επιθυμίας αποτελεί η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης σε μια σειρά θεμάτων, θεσμοθετώντας συνάμα σε ετήσια βάση, τις διαβουλεύσεις και την ανταλλαγή επισκέψεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο.

Οι ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και οι διαχρονικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών μας ενισχύονται σημαντικά, μεταξύ άλλων, και λόγω συχνών απευθείας αεροπορικών πτήσεων από και πρός την Ουγγαρία, κάτι που ενισχύει την προοπτική για αύξηση των τουριστικών ροών, αλλά και των επιχειρηματικών συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Αξίζει να σημειώσω ότι η Κύπρος αναγνώρισε από πολύ νωρίς το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ουγγαρίας, διευκολύνοντας έτσι τα ταξίδια από και προς την Κύπρο για Ούγγρους πολίτες.


Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα που βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης, όπως οι προσπάθειες που καταβάλλουμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, το μεταναστευτικό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και η Κλιματική Αλλαγή. Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζονται σημαντικές και ουσιαστικές δράσεις για να μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία τις σημερινές προκλήσεις.

Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο χώρες μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Η ένταξή μας το 2004, αποτέλεσε σημείο καμπής για την περαιτέρω πορεία των διμερών μας σχέσεων. Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες φορές διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα, ωστόσο, κυρίαρχη είναι η ισχυρή επιθυμία να εργαστούμε από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και την εξεύρεση λύσεων μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού στα καλώς νοούμενα συμφέροντα και επιδιώξεις εκάστου κράτους μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και της ΕΕ στο σύνολο της.

Ειδικότερα, στο μεταναστευτικό, παρά κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ως αποτέλεσμα και διαφορετικών δεδομένων στις χώρες μας, συμφωνούμε ως προς το ότι η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται η λήψη μέτρων έναντι των τρίτων χωρών που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους.

Σε ό,τι αφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, πιστεύω ότι κοινή είναι η προσέγγισή μας ως προς τη σημασία της για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και το μέλλον της ΕΕ. Για την Κλιματική Αλλαγή δε, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη στους σχεδιασμούς, οι περιοριστικοί παράγοντες και οι ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους. Στην περίπτωση της Κύπρου, για παράδειγμα, ένα νησιωτικό κράτος με απομονωμένο ενεργειακό σύστημα, αγοραστική δύναμη και κλίμακα μεγέθους, με τομείς της χώρας όπως η ναυτιλία και οι αερομεταφορές να είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψην.

Σήμερα, συζητήσαμε επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου έχουμε κοινή προσέγγιση ως προς το ότι μια ορατή προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί το μόνο δρόμο για διασφάλιση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε μια περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με την ΕΕ.

Ενημέρωσα, επίσης, τον Peter για την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Βηρυτό, μετέφερα τις εκτιμήσεις μας για το μέλλον στη χώρα, αλλά και την ετοιμότητά μας να χρησιμοποιήσουμε τον Τριμερή Μηχανισμό Συνεργασίας για υποβοήθηση του Λιβάνου σε συγκεκριμένους τομείς που η χώρα θα υποδείξει.

Oι συζητήσεις μας, όπως αναμενόταν, κάλυψαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της νέας τουρκικής παραβατικότητας, τόσο επί του εδάφους, όσο και επί της θαλάσσης, καθώς και των σχετικών, κοινών αποφάσεων και συμπερασμάτων της ΕΕ, σε συνέχεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ομόφωνα συμφώνησε στην ετοιμασία κειμένου επιλογών για λήψη απόφασης ως αντίδραση στην αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Δυστυχώς, η Τουρκία ενισχύει τις παράνομες, επιθετικές και προκλητικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε πλήρη αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Οι δε παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα, επηρεάζουν ζωτικά και τα συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφού στόχο έχουν και την ακύρωση των όποιων προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την ΕΕ. Και είμαι σίγουρος ότι η Ουγγαρία γνωρίζει ιδιαίτερα την σημασία μιας τέτοιας προοπτικής.

Να ξεκαθαρίσω, με την ευκαιρία ότι, η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα, που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις οποίες παράνομες ενέργειες, τόσο επί εδάφους όσο και επί θαλάσσης, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση ενός κατεξοχήν Ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το Κυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Αγαπητέ φίλε Υπουργέ,

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σε ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία  και να υπογραμμίσω την πεποίθησή μου ότι η επίσκεψη μου και η υπογραφή του σχετικού Μνημονίου για Πολιτικές Διαβουλεύσεις δύναται να αποτελέσουν τη βάση για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τις χώρες μας και τους λαούς μας”.

Share this post