Στ. Στεφάνου: 20 χρόνια δράσης και διεκδίκησης στην Ευρώπη

Στ. Στεφάνου: 20 χρόνια δράσης και διεκδίκησης στην Ευρώπη

Την “πολυδιάστατη και πολύπλευρη δράση¨, όπως την χαρακτήρισε,  του ΑΚΕΛ στα 20 χρόνια που συμμετέχει στο  Ευρωκοινοβούλιο παρουσίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σε πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους. Ο Στ. Στεφάνου αναφέρθηκε στον ρόλο και τη δράση τόσο των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ όσο και της Ομάδας της Αριστεράς στο επίκεντρο της οποίας είναι το όραμα για μια Ευρώπη διαφορετική, κοινωνική, δημοκρατική και ειρηνική.

Όπως υπογράμμισε ο Στ. Στεφάνου, η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο είναι για το ΑΚΕΛ πεδίο δράσης και διεκδίκησης πρώτα από όλα για την Κύπρο. Ο αγώνας για τη λευτεριά και την επανένωση της Κύπρου είναι η πρώτη προτεραιότητά στη δράση μας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στην ευρύτερη παρουσία του ΑΚΕΛ στην ΕΕ ενώ τόνισε ότι οι διαχρονικά οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ αναδεικνύουν τα ζητήματα της συνεργασίας της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, καθώς και της προστασίας της τ/κ κοινότητας από τις πολιτικές αφομοίωσης και ποδηγέτησής της από την κατοχική δύναμη. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ομάδα της Αριστεράς είναι ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο παραθέτοντας σειρά μικρών και μεγάλων επιτυχιών που αποτυπώνονται στις ισχυρές αναφορές που περιλαμβάνονται στις Εκθέσεις Προόδου για την Τουρκία. Έδωσε ως παράδειγμα το ζήτημα των αγνοουμένων που περιλήφθηκε στις Εκθέσεις Προόδου της Τουρκίας για πρώτη φορά το 2009 με τροπολογία της Ομάδας της Αριστεράς η οποία εγκρίθηκε μετά από σκληρή δουλειά. Ανέφερε επίσης ότι με πρωτοβουλία της Αριστεράς πραγματοποιήθηκαν το 2014 και το 2020 συζητήσεις στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που κατέληξαν σε δύο πολύ ισχυρά ψηφίσματα από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Στ. Στεφάνου υπενθύμισε επίσης ότι στην τελευταία Έκθεση Προόδου της Τουρκίας (Σεπτέμβρης 2023), το ΑΚΕΛ κατέθεσε από μέρους της Ομάδας της Αριστεράς τροπολογία για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, την οποία όμως καταψήφισαν το δεξιό ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Συντηρητικοί και οι ακροδεξιοί, υπογραμμίζοντας ότι αυτό καταδεικνύει και ποιοι είναι στην πράξη οι πραγματικοί φίλοι της Κύπρου.

Ο Στ. Στεφάνου συνέχισε την παρουσίαση για τη δράση του ΑΚΕΛ σε θέματα που αφορούν τα εργασιακά, το στεγαστικό και την κοινωνική πολιτική, σημειώνοντας ότι είναι οι οικονομικές συνταγές που επιβλήθηκαν από τις δεξιές και ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ΕΕ αυτές που ροκανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που πιέζουν τους λαούς και που επιδεινώνουν τις ανισότητες μεταξύ των κρατών και εντός των κρατών. Επεσήμανε δε προς τούτο,  ότι σήμερα στην ΕΕ 95 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν στο όριο της φτώχειας και την ίδια ώρα οι 500 δισεκατομμυριούχοι στην ΕΕ αύξησαν τα τελευταία χρόνια την περιουσία τους κατά 33%. Σταχυολογώντας τις δράσεις και τα αιτήματα της Αριστερά για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, υπενθύμισε ότι  το ΑΚΕΛ ανέδειξε σε επίπεδο ΕΕ, με ερωτήσεις προς την Κομισιόν, το καυτό θέμα των εκποιήσεων και της προστασίας των δανειοληπτών από την τραπεζική αυθαιρεσία και τις καταχρηστικές ρήτρες, σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί η χώρα μας με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και να προστατεύσει πραγματικά το δικαίωμα στη στέγη.

 Σε σχέση με τα περιβαλλοντικά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Ομάδα της Αριστεράς είναι μια μαχητική και συνεπής φωνή στο ευρωκοινοβούλιο στην περιβαλλοντική πολιτική, τονίζοντας δε ότι η Αριστερά συνενώνει την οικολογία με την κοινωνική δικαιοσύνη, πέρα δηλαδή από τις λογικές της αγοράς, του εμπορίου ρύπων και των συμφερόντων πολυεθνικών. Πρωτοστατήσαμε, πρόσθεσε επίσης, στη μάχη -προ 15ετίας- για να διασφαλιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να ανακηρυχθεί σε ζώνη απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Αναφέρθηκε ακόμα σε πρωτοβουλίες ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ για ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας στην Κύπρο, όπως το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου, τη μάχη για τη διάσωση της Χερσονήσου του Ακάμα και της κατεχόμενης Καρπασίας καθώς και το αίτημα για δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης αεροπυρόσβεσης για αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον νησί μας, στο πλαίσιο του rescEU, προς όφελος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και των χωρών της περιοχής.

 Όσο δε αφορά τον τομέα της υγείας, υπογράμμισε ότι με προτάσεις που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ στον κοινοτικό προϋπολογισμό χρηματοδοτήθηκαν νέα προγράμματα καταπολέμησης του παιδιατρικού καρκίνου αλλά και πρόγραμμα κοινωνικοοικονομικής χαρτογράφησης για την άνιση πρόσβαση των παιδιών στην ΕΕ στις ποιοτικές θεραπείες καρκίνου. Μίλησε επίσης για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο και σπάνια νοσήματα ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα τους στη δανειοδότηση και την ασφάλιση, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη ψήφιση από την κυπριακή βουλή σχετικής πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ.

Ακολούθως, ο Στέφανου Στεφάνου παρουσίασε τις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταπολέμηση του ρατσισμού, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ, τα κατασκοπευτικά δίκτυα παρακολουθήσεων κ.ο.κ. Τέλος, υπογραμμίζοντας την μόνιμη επιδίωξη του ΑΚΕΛ να κοινωνό της ευρωπαϊκής δράσης του καθιστά την ίδια την κυπριακή κοινωνία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα 20 χρόνια το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε πάνω από 150 εκδηλώσεις στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες ενώ πέρα από 4 χιλιάδες Κύπριοι -πολίτες, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων, συνδικαλιστές, ακτιβιστές, επιστήμονες και από τις δύο κοινότητες- είχαν την ευκαιρία μέσα από τις αποστολές που οργάνωσαν οι ευρωβουλευτές μας να επισκεφθούν το Ευρωκοινοβούλιο και να συμμετέχουν σε συζητήσεις και δράσεις για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Τον Στέφανο Στεφάνου, πλαισίωναν οι δυο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ που έκαναν τις δικές τους σύντομες παρουσιάσεις του έργου  τους κατά την πενταετία 2019-2024  καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Άννα Θεολόγου, Σταύρη Καλοψιδιώτου και Άντρος Καραγιάννης. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν επίσης ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς και η επικεφαλής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κόμματος, Βέρα Πολυκάρπου

Πηγή: Γραφείο Τύπου ΑΚΕΛ

Share this post