Μνήμη Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Μνήμη Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

«Τοποθετώντας τούς δύο Ἀποστόλους, τόν Πέτρο καί τόν Παῦλο, στήν κορυφή τῆς ἀποστολικῆς τάξεως, ὁ Κύριος ἀπέρριψε γιά τήν Ἐκκλησία Του κάθε ἔννοια ἤ ὑπόνοια ψευτοευσεβισμοῦ ἤ, ὅπως  καθιερώθηκε νά λέγεται στήν Δύση, «πουριτανισμοῦ» (Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα την μνήμη των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου στη Λευκωσία.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος , αφού σημείωσε πως οι δύο απόστολοι ήταν χαρακτήρες διαφορετικοί, οι οποίοι όμως αναζητούσαν τον Κύριο, επεσήμανε: ” Ο μεν Πέτρος Τον αναζητούσε εκεί που βρισκόταν, ο Παύλος εκεί που δεν βρισκόταν πραγματικά. Αμφότεροι όμως υπήρξαν  ειλικρινείς στον πόθο τους για τον Μεσσία. Αγαπούσαν τον Μεσσία, ανέμεναν τον Μεσσια. Ο πρώτος, αγράμματος αλιεύς, ο Πέτρος, ο μαθητής του Προδρόμου και αδελφός τού Πρωτοκλήτου Ανδρέα. Μόλις ο πρωτόκλητος Ανδρέας βρήκε τον Μεσσία, το ανήγγειλε στον Πέτρο. Η χαρά τους ήταν ανεκλάλητη. Και ευθύς αμέσως όταν ο ίδιος ο Κύριος τους κάλεσε, άφησαν τα πάντα, ακόμα και την οικογένειά τους και ακολούθησαν τον Χριστό. Έκανε λάθη ο Πέτρος, εξαιτίας του αυθορμητισμού του και μέσα στον παρορμητισμό του υπερέβαινε το μέτρο και αυτό ήταν η αιτία να δεχθεί ελέγχους από τον Χριστό· όμως ήταν ειλικρινής.

Ο Παύλος, ρωμαίος πολίτης, μορφωμένος, με λιπαρή μόρφωση, καλός γνώστης τού Μωσαϊκού νόμου, μαθητής του Γαμαλιήλ. Αναζητούσε τον Θεό, όμως σε λανθασμένη οδό. Και στον διωγμό τού Στεφάνου, πίστευε πως υπηρετούσε τον Θεό με την στάση του. Όμως ο Αναστάς Κύριος τού απεκαλύφθη, γνώρισε δηλαδή ο Παύλος τον Χριστό δι’ αποκαλύψεως. Κι αφού μετανόησε ολοκληρωτικά, έγινε σκεύος εκλογής” .

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: “Και οι δύο απόστολοι δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλο τέλος παρά όμοιο με τον αρχιποίμενα Χριστό, δηλαδή μαρτυρικό. Εδώ και 2000 έτη η Εκκλησία μας, με την αποστολική διαδοχή παρέχει σε όλους μας ασφάλεια στο να λατρεύουμε τον αληθινό Θεό, τον οποίο πρώτοι κήρυξαν οι σήμερα τιμώμενοι πρωτοκορυφαίοι απόστολοί μας».

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού λιτανεύτηκε η σεπτή εικόνα των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων,  αναπέμφθηκε δέηση υπέρ πάντων των επιτελούντων την εορτή και τελέστηκε αρτοκλασία.

 ΦΩΤΟ: ΙΑΚ

 

Για τους δύο πρωτοκορυφαίους αποστόλους διαβάστε την ομιλία του Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Ρωμανού Αναστασιάδη.

Οι απόστολοι Πέτρος & Π… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post