Μέρες πιέσεων του 1964 ζωντάνεψαν στην Ίμβρο

Μέρες πιέσεων του 1964 ζωντάνεψαν στην Ίμβρο

Ακυρώθηκε, μετά από δημόσιες πιέσεις, η Έκθεση της Melike Çapan «Θα Βρεθούμε Ξανά: Η Μνήμη του 1964 της Ίμβρου»
Η φωτογραφική έκθεση της δημοσιογράφου Melike Çapan, που έχει ως θέμα την Ρωμαίικη ταυτότητα στην Ίμβρο, πριν και μετά το 1964, η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί, στις 18 Αυγούστου 2023, στο νησί, ακυρώθηκε εξαιτίας πιέσεων.
Η έκθεση, που παρουσιάζει τις συνέπειες των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ίμβρο την περίοδο του 1964,  είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ιωκείμειο Παρθεναγωγείο. Tα εγκαίνια είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2022, από τον με τον  Οικουμενικό Πατριάρχη  Βαρθολομαίο. Το υλικό της έκθεσης αποτελείται κυρίως από φωτογραφίες που σενέλεξε η δημοσιογράφος, κατά τις περιηγήσεις της στο νησί, μέσα από ερειπωμένα Ρωμαίικα σπίτια.
Ο δεύτερος σταθμός της έκθεσης είχε προγραμματιστεί από την Melike Çapan, να είναι στο χωριό του Πατριάρχη , τους Αγίους Θεοδώρους, στις 18 Αυγούστου.  Όμως η απόπειρα της, προσέκρουσε στο εθνικιστικό ακροδεξιό κατεστημένο των εποίκων του νησιού.
Η έκθεση στοχοποιήθηκε από τον Bülent Aylı, πρόεδρο του «Συμβουλίου Πόλης Ίμβρου» που είναι ένας αυτοδιοικητικός θεσμός. Η επίθεση κατά της έκθεσης ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 8 Αυγούστου, και συνεχίστηκε με ανακοίνωση του προέδρου Bülent Aylı. Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος του νησιού προέρχεται από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. Οι δήμαρχοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην σύνθεση των «Συμβουλίων Πόλης».
O Bülent Aylı
Στην ανακοίνωση του , μεταξύ άλλων,  σημειώνονται τα εξής: «Η έκθεση τεκμηρίων της δημοσιογράφου Melike Çapan, που αφηγείται την δήθεν πολιτική αποξένωσης από την ταυτότητα της, που εφαρμόστηκε στην Ίμβρο μετά τα γεγονότα της Κύπρου, επίκειται να εγκαινιαστεί γεμάτη με προσβολές και συκοφαντίες. Αυτή η έκθεση που πρωτίστως στοχοποιεί την ηθική προσωπικότητα του κράτους μας, ενώ χειροκροτείται θερμά από την μερίδα των συγγραφέων και διανοουμένων εραστών του Ρωμαίικου και του Ελληνικού, προσβάλλει την Τουρκική εθνότητα που ζει στο νησί και είναι Οθωμανικό κατάλοιπο. Το κράτος μας για να ρυθμίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, των Ρωμηών που ζουν στο νησί, άνοιξε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Επέστρεψε τις βακουφικές περιουσίες. Οι Ρωμηοί είναι άνετα όσο δεν ήταν ποτέ. Συγκριτικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης που υποφέρουν, ζουν σε ηρεμία. Στην Ιμβρο υπάρχουν εκκλησίες, πυρπολημένες, κατεδαφισμένες, που έχουν μετατραπεί με διάφορα προσχήματα σε μπαρ και καπηλειά; Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες τζαμί. Ενώ η Ελληνική πλευρά κλείνει αναίτια εκατοντάδες Τουρκικά σχολεία, εμείς στο νησί τα ανοίξαμε. Εάν πρόκειται το 2023 να συζητήσουμε για το 1964, να ερευνήσουμε τους Οθωμανούς Τούρκους του νησιού που εξαφανίστηκαν ξαφνικά. Να ερευνήσουμε τους νησιώτες Ρωμηούς που παρείχαν έμπρακτη υποστήριξη στους Άγγλους κατά την διάρκεια των πολέμων στα Δαρδανέλια. Για κάποια άτομα που προκειμένου να είναι αρεστοί στον Πατριάρχη, και για να τον κολακεύσουν, ανοίγουν εκθέσεις, δεν έχουμε να πούμε κάτι. Αυτοί προσπαθούν για τον μισθό τους. Δηλώνω εκ μέρους του προσώπου μου και των φίλων μου: Εάν διαπιστώσουμε στην έκθεση μια προσέγγιση κατά του κράτους και του έθνους μας, που αποτελεί προσβολή, θα ξεκινήσουμε νομικό αγώνα. Θα μηνύσουμε τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς που την οργάνωσαν. Κανένας δεν μπορεί να ταπεινώσει το κράτος και το έθνος μας. Και μάλιστα στην γη μας. Το κράτος μας επίσης θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου τα δικαιώματα που έχει δώσει στους Ρωμηούς. Ενώ η Δυτική Θράκη κλαίει, αυτοί εδώ πάνε να μας βρίσουν μέσα στην χώρα μας. Ποιος τολμά.»
Η απάντηση της Melike Çapan
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση , η δημοσιογράφος Melike Çapan, δήλωσε  «Δυστυχώς τα υπολείμματα του 1964, σήμερα μας αναγκάζουν να ακυρώσουμε αυτή την έκθεση. Μίλησα απευθείας με τον Bülent Aylı, πρόεδρο του «Συμβουλίου Πόλης Ίμβρου». Αν και προσπάθησα να του εξηγήσω την έκθεση μας και τον σκοπό της, θεώρησε ως στοιχείο απειλής τον τίτλο της έκθεσης και με εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τον όρο «Θα Βρεθούμε Ξανά». Επίσης μου μετέφερε ότι είναι ενοχλημένοι από την επαναφορά στην επικαιρότητα του 1964. Μας είπαν, ότι εάν πραγματοποιηθεί η έκθεση θα υποβάλλουν μήνυση στην εισαγγελία. Ο ισχυρισμός τους είναι ότι προδίδω το κράτος. Εγώ είμαι δημοσιογράφος. Είμαι υπεύθυνη μόνο για να προσφέρω υπηρεσία στον λαό και μόνο στον λαό απολογούμαι.
Κατά την δεκαετή επαγγελματική μου σταδιοδρομία, έγραψα πολλές ειδήσεις, ρεπορτάζ, γύρισα πολλά ντοκιμαντέρ – ειδήσεις, στον τομέα της ειδικότητας μου, που είναι οι μειονότητες στην Τουρκία. Ποτέ αυτά δεν τα έκανα ως μια κίνηση κατά του κράτους. Αντιθέτως προσπάθησα, χωρίς να παραβλέπω τα δικαιώματα τους να γίνω η φωνή των κοινοτήτων, όποια και αν είναι η θρησκεία, η γλώσσα, η πίστη τους. Ο δημοσιογράφος παρουσιάζοντας ακριβείς πληροφορίες στον λαό, ταυτόχρονα έχει και την ευθύνη να προστατεύσει αυτό τον λαό. Ακυρώνοντας την έκθεση εκπληρώνω αυτή την υποχρέωση μου. Ακυρώνω αυτή την έκθεση για να μην υποστούν ζημία η Ρωμαίικη κοινότητα στο νησί, είτε στην Πόλη».

Share this post