Κιτίου ο Αρσινόης Νεκτάριος

Κιτίου ο Αρσινόης Νεκτάριος

Έλαβε από την Σύνοδο 15 ψήφους. Υπήρξε και μια λευκή

 

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

Ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος είναι από απόψε  ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Λάρνακος και Λευκάρων .
Μετά το 70, 24 % , που συγκέντρωσε την Κυριακή στις εκλογές μεταξύ του κλήρου και του λαού της Μητρόπολης, η Ιερά Σύνοδος , με μυστική ψηφοφορία , εξέλεξε Μητροπολίτη τον κ. Νεκτάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες  υπέρ του ψήφισαν 15 μέλη της Συνόδου, ενώ βρέθηκε και μία λευκή ψήφος.
Η συνεδρίαση της Συνόδου άρχισε στις επτά το απόγευμα με δέηση , που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. Μετά την δέηση ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε την Ιερά Σύνοδο. 

Σε ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη Μητροπολίτη Κιτίου, που έγιναν την Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019.

Προστίθεται ότι σε αυτό το πλαίσιο κατήρτισε το τριπρόσωπο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Ιουλίου 2019 από τον λαό. Επίσης, αναφέρεται ότι 
 το τριπρόσωπο απαρτιζόταν από τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο, τον Αρχιμανδρίτη Ευμένιο Σίππη και τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο . Η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία ως νέο Μητροπολίτη Κιτίου τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΦΩΤΟ : Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

 Γύρω στις 19:45  ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη, αναγγέλλοντας ότι είχε περατωθεί η εκλογή.
Στον κατάμεστο από κληρικούς και λαϊκούς ναό προσήλθαν ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία εισήλθαν στο Ιερό και πήραν θέση γύρω από την Αγία Τράπεζα. Ο πρώτος στην τάξη Μητροπολίτης , Πάφου Γεώργιος, τέλεσε δέηση. Στο τέλος Αρχιεπίσκοπος και Ιεράρχες εξήλθαν της Ωραίας Πύλης και κατέλαβαν τα στασίδια τους. Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας , Χρυσόστομος , ανέγνωσε την Πράξη της εκλογής.
Στη συνέχεια προσήλθε στο ναό, ενώ κληρικοί και λαϊκοί τον επευφημούσαν με το «Αξιός-΄Αξιος» ο κ. Νεκτάριος. Προπορευόταν, κρατώντας λαμπάδα, ο πρωτοπρεσβύτερος του καθεδρικού ναού, π. Δημήτριος. Ο κ. Νεκτάριος εισήλθε στο Ιερό , περιβλήθηκε επιτραχήλιο και ωμόφορο και αναπέμφθηκε νέα δέηση. Ενώ οι Αρχιερείς έψαλαν τροπάρια της Πεντηκοστής ο κ. Νεκτάριος θύμιασε αυτούς και όλο τον ναό.
Μετά στάθηκε μπροστά στην Ωραία Πύλη και ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος του ανάγγειλε την εκλογή του.

ΦΩΤΟ: Α.ΒΙΚΕΤΟΣ

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κιτίου ανέγνωσε την νενομισμένη ευχαριστία και την προσυπέγραψε πάνω στην Αγία Τράπεζα.

ΦΩΤΟ: Α.ΒΙΚΕΤΟΣ

Στο Μέγα Συνοδικό ο κ. Νεκτάριος δέχθηκε τις ευχές των μελών της Συνόδου, του κλήρου και του λαού.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου ευχαρίστησε τον Θεό, την Ιερά Σύνοδο , τον κλήρο και τον λαό για την εκλογή του. Επίσης , ευχαρίστησε τον προκάτοχο του Μητροπολίτη Χρυσόστομο , ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο.
«Από την Πάφο , επιστρέφω στην γενέτειρα μου, την Λάρνακα, με πνεύμα θυσίας και τη διάθεση να αναλώσει εαυτόν για το καλό της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, δηλαδή, για τον κλήρο και τον λαό της Λάρνακας και όλης της μητροπολιτικής περιφέρειας”.

ΦΩΤΟ: Α.ΒΙΚΕΤΟΣ

Σε ερώτηση μας ,  αν αισθάνεται ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο της διακονίας από τον μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου, δοθέντος ότι ο πρώτος Μητροπολίτης Κιτίου ήταν ο Άγιος Λάζαρος, ο Κιτίου Νεκτάριος είπε πως είναι ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο καθώς πρώτος Επίσκοπος Κιτίου ήταν ο Άγιος Λάζαρος και επειδή τον διαδέχθηκαν πλειάδα αξιολόγων Αρχιερέων.

“Αισθάνομαι το βαρύ φορτίο, αλλά ταυτόχρονα φέρω την ελπίδα ότι δια πρεσβειών του Αγίου Λαζάρου θα μπορέσουμε να φέρουμε σε αίσιο πέρας το έργο, που μας ανέθεσε η Εκκλησία”, σημείωσε.

Τέλος, είπε ότι η ενθρόνιση του θα γίνει μάλλον στις 6 Αυγούστου το απόγευμα στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος της Λάρνακας.

Η Λάρνακα αποτελεί την άμεση ιστορική συνέχεια του αρχαίου Κιτίου, μιας από τις ελάχιστες πόλεις στον κόσμο, που η ίδρυσή τους ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια του πρώτου βιβλίου της Αγίας Γραφής. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο της Γένεσης γίνεται λόγος για τον ιδρυτή της πόλης, τον Κιττείμ, γιο του Ιαυάν (η Ιωύαν, κατά τη μετάφραση των Ο΄), δηλαδή του Ίωνα, γενάρχη των Ιώνων = Ελλήνων, ο οποίος ήταν γιος του Ιάφεθ και εγγονός του Νώε (2η π.χ.χιλιετηρίδα).
Το Κίτιο υπήρξε από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού έδρα Επισκόπου με πρώτο, κατά την πaράδοση, Επίσκοπο τον Άγιο Λάζαρο, ο οποίος κυνηγημένος από τους Ιουδαίους, κατέφυγε σ’ αυτό όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1191-1571) η Επισκοπή Κιτίου καταργήθηκε μαζί με άλλες, από τους ξένους κυρίαρχους, και συγχωνεύτηκε με την Επισκοπή Λευκωσίας. Μετά την τουρκική κατάκτηση του 1571 η Επισκοπή Κιτίου επανασυστάθηκε, περιλαμβάνοντας τώρα στα όριά της τις παλιές Επισκοπές Κιτίου, Αμαθούντος, Λεμεσού και Κουρίου με έδρα τη Λάρνακα. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα η Μητρόπολη βρισκόταν στον ιερό ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου,  ο οποίος ήταν και ο καθεδρικός.

Γύρω στο 1760 μεταφέρθηκε από τον τότε Κιτίου Μακάριο Α΄ (1737-1776) -το σημαντικότερο ίσως Μητροπολίτη Κιτίου της Τουρκοκρατίας- στον ιερό ναό Σωτήρος, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Κατά τα τραγικά γεγονότα του 1821, ο Κιτίου Μελέτιος Β΄(1810-1821) υπήρξε ο πρώτος σφαγιασθείς μεταξύ των εθνομαρτύρων Ιεραρχών, ο δε Κιτίου Κυπριανός (1868-1886) ο πρώτος που έθεσε στους νέους κυρίαρχους Άγγλους, το 1878, το θέμα της εθνικής αποκατάστασης της Κύπρου.
Στον 20ο αιώνα το θρόνο Κιτίου δόξασαν τρεις μεγάλες μορφές της σύγχρονης κυπριακής Εκκλησίας: o Mελέτιος Μεταξάκης (1910-1918), μετέπειτα Οικ. Πατριάρχης, ο Νικόδημος Μυλωνάς (1918-1937), που πέθανε στην εξορία αγωνιζόμενος για τα δίκαια του κυπριακού λαού, και ο  Μακάριος Γ΄ που από τη Μητρόπολη Κιτίου (1948-1950) έγινε Αρχιεπίσκοπος και πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Το 1973 η Μητροπολιτική επαρχία Κιτίου διχοτομήθηκε, με τη δημιουργία ξεχωριστής Μητροπόλεως για τη Λεμεσό. Από τότε η Επισκοπή Κιτίου περιορίστηκε στα αρχαία όρια, της επαρχίας Λάρνακας, και συνεχίζει αμείωτη την πολύπλευρη δραστηριότητά της. Μητροπολίτης εξελέγη ο Χρυσόστομος Μαχαιριώτης , ο οποίος υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτηση του στις 19 του περασμένου Ιουνίου. 

Share this post