Κιέβου Επιφάνιος: Η Ουκρανία δεν είναι κίνδυνος για την ενότητα της Ορθοδοξίας

Κιέβου Επιφάνιος: Η Ουκρανία δεν είναι κίνδυνος για την ενότητα της Ορθοδοξίας

«Ούτε σχισματικοί είμαστε, ούτε τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου επιδιώξαμε να διαρρήξουμε, ούτε, προς Θεού, την Εκκλησία να βλάψουμε ποτέ», υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

Σε συνέντευξη στην δημοσιογράφο, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα των Αθηνών «Το Βήμα», ο Κιέβου Επιφάνιος απάντησε αρνητικά στην ερώτηση, αν η υπόθεση της Ουκρανίας θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας. «Όχι. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον φόβο της διάσπασης, όσο και να πιέζουν τις τοπικές Εκκλησίες, όσο και αν προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν την κοινή μας Μητέρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πεποίθησή μου είναι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτε», δήλωσε.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Εκκλησία Ελλάδος «θα εναρμονιστεί, θα συνταυτιστεί, με τις ιεροκανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που παραχώρησε την Αυτοκεφαλία, και είναι συμβολικό να ξεκινήσει από την Αθήνα η συμπόρευση με τις αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας, καθώς η Εκκλησία Ελλάδος, όπως και εμείς, έλαβε την Αυτοκεφαλία από το Φανάρι».
Ο Κιέβου Επιφάνιος απευθύνεται προς τους αρχιερείς της Εκκλησίας Ελλάδος και τους καλεί: «να μην πιστεύουν στην προπαγάνδα που εξελίσσεται γύρω από την Εκκλησία της Ουκρανίας, γύρω από το δικό μου πρόσωπο ή γύρω από τους συν-αδελφούς μου στο διακόνημα».

Επίσης, ο κ. Επιφάνιος δηλώνει ότι: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σεβάστηκε και σέβεται τόσο διακριτικά την εσωτερική μας αυτοδιοίκηση με πατρική στοργή και ειλικρινές ενδιαφέρον».
Ως Προκαθήμενος μπορώ να μαρτυρήσω ότι «είμαστε ευλογημένοι, επειδή έχουμε ως Πρώτο στην Ορθοδοξία έναν τέτοιον Οικουμενικό Πατριάρχη», καταλήγει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

Share this post