Η Κοίμηση της Θεοτόκου δια χειρός Γεωργίου Γεωργίου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δια χειρός Γεωργίου Γεωργίου

Είναι ο μοναδικός Κύπριος μαθητής του αείμνηστου Μικρασιάτη Φώτη Κόντογλου, ο οποίος αναγγένησε την βυζαντινή αγιογραφία στην Ελλάδα. 

Ο αγιογράφος Γεώργιος Γεωργίου, που λόγω ηλικίας τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να δημιουργεί, γεννήθηκε στο χωριό Πατρίκι της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Αμμοχώστου και πήγε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στην  ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (Α.Σ.Κ.Τ.). Την εποχή εκείνη ο αείμνηστος σήμερα και νεαρός τότε φιλόλογος του και ποιητής Σάκης Νικολάου τον συνέστησε στον Μικρασιάτη (Κυδωνίες-Αϊβαλί) Φώτη Κόντογλου (1895-1965), που από την δεκαετία του ’30 πρωτοστάτησε στην προετοιμασία του δρόμου για την επαναφορά της βυζαντινής τεχνοτροπίας στις ελληνικές εκκλησίες.(ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Τοιχογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου διά χειρός Γεωργίου Γεωργίου στον Ι.Ν. Παναγίας της Χρυσαηφυλιώτισσας  -Αγία Φύλαξη-, Λεμεσός)

Ο Γεωργίου είναι ο μόνος Κύπριος μαθητής του Κόντογλου, με τον οποίο και εργάστηκε σε αρκετούς ναούς των Αθηνών. Ο Γεώργιος Χρυσοστόμου Γεωργίου Κουτσιουμής, όπως είναι το πλήρες όνομα του, είχε γονείς τον Χρυσόστομο και την Πεζουνού Γεωργίου Κουτσιουμή.  Ο πατέρας του έφυγε για την Αυστραλία, όταν ο Γεωργίου ήταν  Ε’ δημοτικού. Η μητέρα του μαζί με τα τέσσερα  αδέλφια του πήγαν στην Αυστραλία το 1958, ενώ οίδιος έμεινε Κύπρο  για να τελειώσει το Γυμνάσιο. Για σπουδές πήγε στην Αθήνα ως υπότροφος του Αρχιεπισκόπου κυρού Μακαρίου Γ’, ύστερα από υπόδειξη του Γυμνασιάρχη του, αείμνηστου , Δρα. Κ. Χατζηϊωάννου.

Ο Γεωργίου έκανε στην Κύπρο  την πρώτη του εργασία στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα, που βρίσκεται μέσα στην Αρχιεπισκοπή. Το 1962 ο Μακάριος του είχε παραγγείλει τις εικόνες του παρεκκλησίου.  

 Μετά το πέρας των σπουδών του στην Αθήνα , ο Γεωργίου εγκαταστάθηκε το 1963 στην Λευκωσία και το 1968 πήγε στην  Λεμεσό.  Το 1969 νυμφεύθηκα μία συγχωριανή του, που ζούσε στην Αμερική. Μετά τον γάμο  έμειναν οριστικά στη Λεμεσό και απέκτησαν δύο γιούς, ο ένας είναι αξιωματικός στο ΓΕΕΦ και ο άλλος  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ως μαθητής του Φώτη Κόντογλου είχε  ένα ξεχωριστό προνόμιο. Βρέθηκε , σταλμένος από τον δάσκαλο του στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε μαζί με την ομάδα των Αμερικανών συντηρητών, που έκαναν τους πρώτους καθαρισμούς στη Μονή της Χώρας , όταν το τουρκικό κράτος αποφάσισε να την μετατρέψειαπό τζαμί σε μουσείο. “Εκεί έμεινα έκθαμβος ατενίζοντας για πρώτη φορά τον εικονογραφικό πλούτο και ιδιαίτερα την τοιχογραφία με την «Εις Άδου Κάθοδον»”, μας είχε δηλώσει παλιότερα. 

Ο Γεωργίου το 1960 στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης, όταν εργαζόταν με τον δάσκαλο του Φώτη Κόντογλου. 

 

Τοιχογραφία Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατησίων -Χειρ Φ. Κόντογλου

 

Τοιχογραφία Κοιμήσεως Θεοτόκου δια χειρός Γεωργίου Γεωργίου στον Ι.Ν. Αγίων Ομολογητών στην Λευκωσία

Ξεχωριστές  είναι οι φορητές εικόνες  του Γεωργίου, που κοσμούν το τέμπλο του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Παναγίας στην Παλουριώτισσα της Λευκωσίας .

ΦΩΤΟ: Κωστάκης Χαραλάμπους

Μεταξύ των ναών , που έχει αγιογραφήσει είναι : το Καθολικό της Μονής Κύκου,  Τιμίου Προδρόμου στη Λάρνακα,  Άγ. Σπυρίδωνα Γεροσκήπου,  Αγ. Τριάδα και Τριχερούσα Λεμεσού, Παναγία Χρυσαηφυλιώτισσας  (Αγία Φύλαξη)-Λεμεός,  Άγιοι Ομολογητές – Λευκωσία,  Απόστολος Ανδρέας και  Άγιος Νεκτάριος στο Πλατύ της Αγλαντζιάς και Άγιος Νικόλαος στην Έγκωμη. Επισημαίνεται ότι οι αγιογραφίες  έγιναν απαυθείας στην επιφάνεια του τοίχου και όχι πάνω σε μουσαμά, όπως κάνουν πολλοί σύγχρονοι αγιογράφοι και μετά τον εφαρμόζουν μετά πάνω στις επιφάνειες των τοίχων των ναών. Άλλα έργα του είναι η αγιογράφηση του ναϊδρίου στο ίδρυμα Χρίδτου Στέλιου Ιωάννου και η Αγία Πρόθεση στον Άγ. Γεώργιο Παραλιμνίου, μάλιστα με την αρχαία μέθοδο της εγκαυστικής, και  μία μεγάλη τοιχογραφία στον Άγιο Χαράλαμπο Μελβούρνης εις Μνήμην του πατέρα του. Επίσης εργάστηκε στο Μοναστήρι της Πούτνα Ρουμανίας, αφιλοκερδώς, όπου βοήθησε τους εκεί φίλους του ζωγράφους.

 Ο Γεώργιος Γεωργίου έκανε το τελευταίο του έργο , αγιογραφώντας αφιλοκερδώς τον   τρούλο της εκκλησίας του Αποστόλου Ανδρέα Χαράκη, Λεμεσού, συνολικού εμβαδού 1000 m2 , που είναι ίσως ο μεγαλύτερος θόλος στην Κύπρο.

Η εργασία  κράτησε από το 2016 μέχρι το 2019. Ο αγιογράφος  αφιέρωσε το έργο  στην μνήμη των γονιών του Χρυσόστομου και Πεζουνούς Γεωργίου Κουτσιουμή.

*Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του αγιογράφου Γ. Γεωργίου, τον οποίο ευχαριστούμε.

 

 

 

                                                                                     

 

 

 

 

 

                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post