Στις αυλές της Αγίας Αγίας Σοφίας του Κιέβου συλλειτούργησαν Βαρθολομαίος -Επιφάνιος

Στις αυλές της Αγίας Αγίας Σοφίας του Κιέβου συλλειτούργησαν Βαρθολομαίος -Επιφάνιος

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία,  στην οποία προεξήρξαν οι δύο Προκαθήμενοι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συλλειτούργησαν σήμερα ,  Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στις αυλές του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, εντός του οποίου, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, συνήλθε η Ενωτική Σύνοδος, η οποία οδήγησε στην Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας.  

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο Κίεβο και είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό μνημείο των Ρως του Κιέβου. Ο ναός αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης του  και από το 1990 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  UNESCO. 

                                                                                                 Πάνω ο ναός εξωτερικά και κάτω  στιγμιότυπο από την Ενωτική Σύνοδο του 2018
Ο ναός της Αγίας Σοφίας άρχισε να οικοδομείται το 1037 από τον Μεγάλο Πρίγκιπα του Κιέβου Γιαροσλάβ τον Σοφό και τελείωσε είκοσι χρόνια αργότερα. Η Αγία Σοφία εικονογραφήθηκε από βυζαντινούς καλλιτέχνες  και έχει  ψηφιδωτά και αγιογραφίες με επιγραφές  στα Ελληνικά. 
Με τους 13 τρούλους της και την ανάλαφρη κατασκευή της, η Αγία Σοφία διήλθε μέσα  από πάμπολλες περιπέτειες, μέχρι τη σημερινή τελική διάσωσή της: Οι Τάρταροι Μογγόλοι πρώτα, οι Ουνίτες αργότερα και τέλος το Σοβιετικό Καθεστώς του 1917, το οποίο διέταξε την κατεδάφισή της, ήταν ορισμένοι από τους κινδύνους αυτούς. Σώθηκε χάρη στην επέμβαση διεθνών οργανώσεων, επιστημόνων και καλλιτεχνών. Σήμερα προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως Μουσείο, ενώ κάποιες φορές παραχωρείται για λατρευτικούς σκοπούς. Το 2018 οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας συντηρήθηκαν με χορηγία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης

Πριν από το σημερινό συλλείτουργο ο Μητροπολίτης Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος , σε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb , μεταξύ άλλων έγραψε: 
“Οι καρδιές μας γεμίζουν με μεγάλη χαρά  για το συλλείτουργο  στον ιστορικό και ιερό χώρο για τον Ουκρανικό λαό, στον Καθεδρικό Ναό των Μητροπολιτών του Κιέβου .
Η ενότητα μας στον Άγιο Ποτήριο , όπως κάθε φορά που κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Κυρίου, δεν υπενθυμίζει μόνο την θυσία του Χριστού του Σωτήρος και συμβολίζει την ενότητα της Εκκλησίας, αλλά είναι αληθινή, μυστηριώδης και πραγματική ενότητα όλων εμάς των  Ορθοδόξων Χριστιανών , με την Κεφαλή της Εκκλησίας και Σωτήρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό και αλλήλους.
Ο Χριστός είναι στη ανάμεσα μας!”.

Το Συλλείτουργο ολοκληρώθηκε με βαθυστόχαστο ενωτικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και προς την εκκλησιαστική Ουκρανική κοινότητα του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά και το  αντι-εθνικιστικό κίνημα κατά  της Εκκλησίας και της αυτοκεφαλίας.

 

*Οι Φωτογραφίες από το συλλείτουργο είναι του Νίκου Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ομιλία του Μακαριωτάτου  Μητροπολίτη Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφανίου

 

 

 

 

Share this post