Χριστοδουλίδης προς Ερντογάν: “Η παρανομία από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν”.

Χριστοδουλίδης προς Ερντογάν: “Η παρανομία από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν”.

Ομιλία στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προσφώνησε σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 2023, στις 4:30 μ.μ. ώρα Κύπρου, τις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Κατά την προσφώνησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων,: «Ως Πρόεδρος της Κύπρου, πιστεύω στην ειρηνική συνύπαρξη επειδή, παρά το γεγονός ότι μεγάλωσα σε μια διαιρεμένη χώρα, μεγάλωσα επίσης σε μια χώρα γεμάτη ελπίδα για επανένωση, με ιστορίες για όλους τους Κύπριους να ζουν μαζί ειρηνικά, ενωμένοι από τη γη που μοιράζονται».

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους είπε : «Το μήνυμά μου, από αυτό το βήμα, προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου, προς όλους τους Κύπριους, είναι ότι ακούω την έκκλησή τους για ειρήνη, κατανοώ τις ανησυχίες τους και τους διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να κάνω πραγματικότητα το κοινό μας όνειρο για επανένωση και ειρήνη στο νησί μας. Και θέλω να είμαι σε θέση να τους πω ότι ο κόσμος, τα Ηνωμένα Έθνη, τα ζωντανά λόγια του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ακούν επίσης την έκκλησή τους για ειρήνη».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας έχουν την ευθύνη, όπως ορίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να δράσουν ως καταλύτες για την ειρήνη στην Κύπρο. «Αυτή τους η προσπάθεια, μπορεί να υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει επίσης τα απαραίτητα εργαλεία, και έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να συμβάλει, έτσι ώστε να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της. Όπως τα Ηνωμένα Έθνη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης ένας οργανισμός που προάγει την ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μιλώντας για τη σημασία επικράτησης της ειρήνης, σημείωσε: «Είμαι ενώπιόν σας σήμερα ζητώντας από όλους μας να συνεργαστούμε για την ειρήνη. Δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε πρωτοποριακό. Αλλά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, κάθε μέρα, ότι μπορούμε και είναι ευθύνη μας να το πετύχουμε».

Και πρόσθεσε: «Το να εργαστώ για ειρήνη στην Κύπρο είναι απόλυτη προτεραιότητά μου και θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να στείλω ένα προσωπικό μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν. Δεν υπάρχει, και ποτέ δεν θα υπάρξει, άλλη βάση για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος από αυτήν που υπαγορεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος και η Τουρκία είναι γείτονες, συνδεδεμένες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα στείλει μόνο ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης σε μια περιοχή και έναν κόσμο που τη χρειάζεται απεγνωσμένα. Θα αλλάξει επίσης τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής μας, με αντίκτυπο στην Ευρώπη, την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Η διπλωματία των όπλων και οι τακτικές του εκφοβισμού ανήκουν στο παρελθόν. Αυτά δεν είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν ηγέτες με όραμα. Αυτή είναι η δική μας στιγμή να φέρουμε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στη ζωή, έναν χάρτη για την ειρήνη για όλους», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Προσωπικό μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post