Αρνητική εικόνα από τον Τύπο για τον απολογισμό των 100 ημερών

Αρνητική εικόνα από τον Τύπο για τον απολογισμό των 100 ημερών

Ουδεμία εφημερίδα αποτιμά θετικά στα ρεπορτάζ και στα σχόλια της  την χθεσινή συνέντευξη (ΦΩΤΟ:Σταύρος Ιωαννίδης)  του προέδρου Χριστοδουλίδη για τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης. Το γεγονός δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ο κ. Χριστοδουλίδης για την εσωτερική διακυβέρνηση επικρίνεται ακόμη και από αυτούς που συμφωνούν με την πολιτική του στο Κυπριακό.

Ο “ΠΟΛΙΤΗΣ” στην ηλεκτρονική του έκδοση,   με τίτλο: “Δεν επέτρεψαν στον Βικέτο να ανέβει στον δεύτερο όροφο”, γράφει:

Στην αρχή κατά της διαφθοράς
η ανακαίνιση του Προεδρικού

✓ Καταγγέλλονται από τον Ελεγκτή και οι προσφορές ενεργειακής αναβάθμισης του Κυπριακού μουσείου και του κτιρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
✓ Η εκτιμώμενη αξία ανερχόταν στο 1.150.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ η προσφορά που έλαβε το Συμβούλιο ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ
✓ Η κατακύρωση της προσφοράς δημοσιεύθηκε στις 22/2/23 επί προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά η εισήγηση για ακύρωση έγινε στο συμβούλιο προσφορών επί νέας κυβέρνησης

Της ΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Την ακύρωση της προσφοράς για την ενεργειακή αναβάθμιση του προεδρικού Μεγάρου, εισηγήθηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Συμβούλιο προσφορών, σύσταση, όμως, που αγνοήθηκε και ξεκίνησαν κανονικά οι εργασίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αλήθειας».
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες, η προσφορά κατακυρώθηκε 25% πιο πάνω από την εκτιμώμενη αξία. Κατά περίπτωση η εκτιμώμενη αξία ανερχόταν στο 1.150.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ η προσφορά που έλαβε το Συμβούλιο ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατακύρωση της προσφοράς δημοσιεύθηκε στις 22/2/23 επί προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά η εισήγηση για ακύρωση λόγω υπερεκτιμημένης προσφοράς, έγινε επί νέας κυβέρνησης.
Το κονδύλι για την ανακαίνιση του προεδρικού εμπίπτει στο «Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, Ενεργειακή Αναβάθμιση των Ιστορικών Κτιρίων του Προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λότζιας – Δημαρχείου Ηρακλείου». Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων η αναβάθμιση του Μεγάρου, εντάσσεται στην κατηγορία 45000000, κατά CPV.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 85% και 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδα και της Κύπρου.

Καταγγέλλονται
προσφορές
Όπως πληροφορείται η «Α» συστάσεις για ακύρωση προσφορών εκτός για το Προεδρικό μέγαρο, έγιναν και για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την ανέγερση του νέου  Κυπριακού Μουσείου.

Ο Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ενημερώθηκε η εφημερίδα μας από την ίδια την Υπηρεσία, έχει οδηγήσει τις εν λόγω προσφορές που κατακυρώθηκαν από το Συμβούλιο Προσφορών προς διερεύνηση στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς.

Απάντησε για τα έργα ο ΠτΔ
Χθες κατά τη διάσκεψη τύπου για τις 100 μέρες διακυβέρνησης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απάντησε για την ανακαίνιση στην προεδρική κατοικία, σε ερώτηση του συνάδελφου Αριστείδη Βικέτου.
Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε για τις εργασίες στην κατοικία στο προεδρικό και εάν στα πλαίσια διαφάνειας θα έπρεπε να δημοσιεύσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια.
«Οι βασικές ανακαινίσεις αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση» απάντησε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι εξασφαλίστηκαν από πρόγραμμα που υποβλήθηκε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση.
Σε έκκληση μάλιστα για να δημοσιεύσει τα σχέδια, ο πρόεδρος απάντησε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πράξει και κάλεσε σε επιθεώρηση των εργασιών όποιον ενδιαφερόμενο.

Πρότυπα κτίρια
Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση της προηγούμενης προεδρίας «στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη βέλτιστων τεχνικών ενεργειακής αναβάθμισης οι οποίες με την εφαρμογή τους μετατρέπουν τα υφιστάμενα ιστορικά κτίρια σε πρότυπα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Το έργο περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση δύο εμβληματικών κτιρίων της περιοχής στόχου, του προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λότζιας που στεγάζει το δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης.
Με την ολοκλήρωση του έργου τα δύο επιλεγέντα κτίρια, πέραν της ιστορικής τους σπουδαιότητας, θα αποτελούν και πρότυπα παραδείγματα καλών πρακτικών ενεργειακής αναβάθμισης ιστορικών κτιρίων.
Για την επίτευξη των στόχων του έργου επιλέχθηκαν τα δύο εμβληματικά ιστορικά κτίρια, τα οποία φιλοξενούν κεντρικές δημόσιες λειτουργίες. Το προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε το 1936, ενώ η Λότζια που στεγάζει το κεντρικό κτίριο του δημαρχείου Ηρακλείου (Κρήτη) υπολογίζεται ότι κτίστηκε, στη μορφή που σώζεται σήμερα, γύρω στο 1628.

*Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα και των άλλων εφημερίδων

 

 

Share this post