Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Παράδειγμα προς μίμηση ο Γερουσιαστής Μενέντεζ

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Παράδειγμα προς μίμηση ο Γερουσιαστής Μενέντεζ

«Καλούμαστε να συντονίσουμε τις θέσεις μας με τις δικές του αρχές, να παραδειγματιστούμε από τη στάση του, να μιμηθούμε τους αγώνες του», υπογράμμισε για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Robert Menendez (Ρόμπερτ Μενέντεζ), ο Αρχιπεπίσκοπος Γεώργιος, λίγο πριν του απονείμει  απόψε (24.8. 2023) την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κύπρου, με το χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος χαρακτήρισε τον κ. Μενέντεζ «άνθρωπο αρχών» και «με χαλύβδινη θέληση». Οι ανθρώπινες αξίες, συνέχισε, «μπορούν να διασωθούν και να επιβιώσουν στα πρόσωπα φωτεινών εξαιρέσεων, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ που προάγει την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία για μια ολόκληρη ζωή».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, δεν γνωρίζει από ηθικούς συμβιβασμούς, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι στο πρόσωπο του Γερουσιαστή υπάρχει «αγαστή συνάντηση λόγων και έργων». 

 Ο Μακαριώτατος  επεσήμανε ότι στο Κυπριακό εδραιώθηκε η διεθνής προπαγάνδα της Τουρκίας περί της φύσης του Κυπριακού ως διακοινοτικής διαφοράς και όχι ως θέματος εισβολής και κατοχής. «Καμία υποχώρηση δεν κάμπτει τη βουλιμία του κατακτητή», σημείωσε, και υποστήριξε ότι “αμετάθετος στόχος της Τουρκίας παραμένει η κατάληψη και τουρκοποίηση όλης της Κύπρου”. (Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μακαριωτάτου στο τέλος). 

Μετά την ομιλία αναγνώστηκε από τον Ιεροδιάκονο π. Μιχαήλ (Νικολάου) η απόφαση  η οποία είναι γραμμένη σε περγαμηνή, της Ιεράς Συνόδου και έγινε η απονομή του του Παρασήμου από τον Αρχιεπίσκοπο προς τον Γερουσιαστή. 

 

doc03917620230825092717 ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ

Μια μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου προσέφερε άνθη στο ζεύγος Μενέντεζ.

Στην αντιφώνηση του ο Γερουσιαστής, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ειρηνική και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο”. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ανέφερε ότι αισθάνεται  «βαθιά ευγνώμων» για την τιμή προς το πρόσωπο του από την  Εκκλησία Κύπρου. Χαρακτήσισε το Παράσημο «βραβείο μεγάλης σημασίας» και επαίνεσε την  Εκκλησία  για το «απίστευτο έργο», που επιτελεί στη διατήρηση των παραδόσεων, της κληρονομιά, της ιστορίας και της πίστης της Κύπρου.

Είπε ότι ως  παιδί Κουβανών προσφύγων, που έφυγαν από την Κούβα και πήγαν στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή, καταλαβαίνει “τι σημαίνει να λαχταράς την ελευθερία για τη χώρα που εγκαταλείπεις και κάποτε αποκαλούσες πατρίδα”.

Ο  πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας τόνισε ότι το πρόσφατο περιστατικό στην Πύλα είναι «μια εντελώς απαράδεκτη πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».  Ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι “η απειλή της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν”.

Επίσης, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη συνεργασία της Κύπρου στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο χαρακτήρισε «μάστιγα».

«Ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη θα φύγει από την Κύπρο», ανέφερε ο Αμερικανός γερουσιαστής. «Εάν έχουμε πίστη στον Θεό και στις δημοκρατικές αξίες και αρχές, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ανατολική Μεσόγειο που θα είναι ειρηνική και ευημερούσα», κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ TOY ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ  κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ κ. R. MENENDEZ

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Άνθρωπος αρχών ο Ρ. Μενέντεζ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Η τελετή της απονομής άρχισε και έκλεισε με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους από χορό ιεροψαλτών , με χοράρχη τον πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο (Δημοσθένους). 

Αποχαιρετώντας το ζεύγος Μενέντεζ ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε στην σύζυγό του μια εικόνα και στον Γερουσιαστή  κοουμανταρία 100 ετών, που εμφιαλώθηκε και σφραγίστηκε σήμερα, 24 Αυγούστου 2023. 

Share this post