Αρχιεπίσκοπος Gallagher: Οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΟΗΕ πρέπει να έχουν στο επίκεντρο το ανθρώπινο πρόσωπο

Αρχιεπίσκοπος Gallagher: Οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΟΗΕ πρέπει να έχουν στο επίκεντρο το ανθρώπινο πρόσωπο

 O Αρχιεπίσκοπος Gallagher, μιλώντας στην Γ.Σ. του ΟΗΕ,  υπενθύμισε την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στην Συνέλευση το 2015 στην οποία περιέγραψε την υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως «σημαντικό σημάδι ελπίδας».

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher προέτραψε  τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να επιταχύνουν την πρόοδο για να «μετακινήσουν τον κόσμο σε μια βιώσιμη και ανθεκτική πορεία». Είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής SDG δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για «αφηρημένες διακηρύξεις παρά για τη λήψη συγκεκριμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων της εποχής μας». Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τις προκλήσεις του πολέμου και των συγκρούσεων, της φτώχειας και της πείνας, της βίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.   

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Gallagher, η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 είναι πρωτίστως θέμα υλοποίησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που έχει το ανθρώπινο πρόσωπο στο επίκεντρό του, είναι προσανατολισμένη  προς το κοινό καλό και βασίζεται σε ηθικές αρχές της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης .

Ο Αρχιεπίσκοπος  προέτρεψε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν για ένα μέλλον, στο οποίο θα γίνεται σεβαστή η εγγενής αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, θα ικανοποιούνται οι ανάγκες των φτωχών και εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις και θα αποκαθίσταται μια αρμονική σχέση με το περιβάλλον.

*Παρατίθεται στα αγγλικά το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Αρχιεπίσκοπος Gallagher: Προέχουν οι ανάγκες των φτωχών και όσων είναι σε ευάλωτες καταστάσεις by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post