Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Θα εμβολιαστώ από τους πρώτους

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Θα εμβολιαστώ από τους πρώτους

Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη για υποβολή εισηγήσεων στην κυβέρνηση

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ποιά θα είναι  ακριβώς τα αιτήματα της Εκκλησίας της Κύπρου προς την Κυβέρνηση για τους εκκλησιασμούς των Χριστουγέννων, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να εφαρμοστούν από όλους ανεξαιρέτως τους Ιερείς και τους Μητροπολίτες διαφορετικά όπως είπε, υπάρχουν και κυρώσεις.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι το μόνο που ζητούν από την Κυβέρνηση είναι να επιτραπούν οι εκκλησιασμοί τη μέρα των Χριστουγέννων, ίσως και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, ούτως ώστε είπε οι άνθρωποι που νηστεύουν 40 ημέρες, να μπορούν να εκκλησιαστούν και να…κοινωνήσουν.

«Είμαστε αυστηροί, μένουμε αυστηροί και θα παραμείνουμε αυστηροί γιατί θέλουμε ο κορωνοϊός να φύγει από τον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι η εισήγηση είναι όπως επιτραπεί ο εκκλησιασμός με τέσσερα τετραγωνικά μέτρα πόσταση για κάθε πιστό τη μέρα των Χριστουγέννων. Εκεί που υπάρχει δυνατότητα είπε θα γίνουν περισσότερες από μία λειτουργίες για να μην υπάρξει συνωστισμός.

Ερωτηθείς για την εγκύκλιο του Μόρφου Νεόφυτου, ανέφερε ότι το θέμα θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο και η απόφαση που θα ληφθεί θα τους δεσμεύει όλους. Σε περίπτωση που δεν εφαρμοσεί η απόφαση είπε, υπάρχουν και κυρώσεις. Χαρακτήρισε “μη λογικές τις απόψεις του Μητροπολίτη Μόρφου και είπε ότι όποιος δεν ακούσει είναι εκτός Συνόδου”.

Θα εμβολιαστώ από τους πρώτους

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απάντησε ότι φιλοδοξεί να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν καθώς υπάγεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Είναι μια ασθένεια και οι ειδικοί μας λένε ότι ο ένας πρέπει να προσέχει τον άλλο, τον εαυτό του αλλά και τον αδελφό του για να μην του μεταδώσει την ασθένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο Πάφου για τον εκκλησιασμό

Την κυβέρνηση καλεί  ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος να αναθεωρήσει την άποψη της για τους εκκλησιασμούς  ιδίως ,αφού δηλώνει, ότι καταλαβαίνει και την ψυχολογία του κόσμου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Πάφου χαρακτήρισε τα μέτρα που αναφέρονται στους εκκλησιασμούς υπερβολικά σημειώνοντας πως ο κόσμος είναι πιστός και  θέλει να εκκλησιαστεί στις γιορτές.

Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως είχαν  κάνει  προετοιμασίες για να γίνονται δύο και τρεις λειτουργίες τα Χριστούγεννα τις μεγάλες γιορτές, ώστε να  να μπορέσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να εκκλησιαστεί ανάλογα με τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονταν . Τώρα συνέχισε, “ έρχονται και ανατρέπονται τα πάντα”.

Επεσήμανε δε, πως δεν θα καλέσουν τον τον κόσμο να παραβεί τα μέτρα μεν, αλλά καλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της, προσθέτοντας πως ο  “κόσμος θέλει να εκκλησιαστεί”. Ο κόσμος σημείωσε ο Πάφου Γεώργιος, στερήθηκε το Πάσχα και  δεν μπορεί να μείνει και τα Χριστούγεννα μακριά.

Η Αστυνομία για τον Μόρφου

Ο Μητροπολίτης Μόρφου “προτρέπει σε ανυπακοή τους πιστούς”,  αλλά, όπως διευκρίνισε στο politis.com.cy ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου,  “τα διατάγματα ακόμα να εκδοθούν έτσι ώστε να προκύπτει κάποιο αδίκημα παραβίασης τους από την εγκύκλιο του Μητροπολίτη”.

«Το νέο το διάταγμα», ανέφερε, «που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας που αφορά τις εκκλησίες ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Θα περιμένουμε να δημοσιευτεί το νέο διάταγμα και τότε θα δούμε και τη στάση που θα κρατήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου». Η Αστυνομία», κατάληξε, θα βρίσκεται παρούσα στις εκκλησίες και άλλους χώρους για να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων.

 

 

Share this post