Αποσχηματίστηκε ο γνωστός κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Α. Κονάνος

Αποσχηματίστηκε ο γνωστός κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Α. Κονάνος

Ο π. Ανδρέας Κονάνος , ένας  από τους πλέον γνωστούς μέχρι χθες  κληρικούς  στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο , με δημόσια παρουσία, εκπομπές , ομιλίες και βιβλία,  αποσχηματίστηκε και πληροφόρησε σχετικά σήμερα  την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών , όπου ανήκε. 

Στην συνέχεια ανακοίνωσε δημόσια τον αποσχηματισμό του, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας γενικά : “οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι αρκετοί και δεν θα αναλυθούν σήμερα εδώ”Μετά από 20 χρόνια ιερατικής ζωής, αναφέρει,  “σήμερα αποχωρίζομαι τα ράσα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ¨τα πετάω¨ με περιφρόνηση και αποστροφή!”.  

Ο αποσχηματισθείς   γεννήθηκε στο Μόναχο το 1970. Κατάγεται από τα Ιωάννινα, έζησε στο Μόναχο κι απ’ το 1977 στην Αθήνα. Τελείωσε το κλασικό Λύκειο στο Περιστέρι και σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον χειροτόνησε διάκονο το 1999 και το 2000 Πρεσβύτερο και Αρχιμανδρίτη. Ανέλαβε στην ενορία του φοιτητικές συναντήσεις, αγρυπνίες, ομιλίες, καθώς και διαλέξεις σε σχολές γονέων και πνευματικά κέντρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2006 άρχισε την εκπομπή “Αθέατα Περάσματα” στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Αυτό έγινε αφορμή να δεχτεί προσκλήσεις για ομιλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αμερικής. Όπως σμειώνεται σε οπισθόφυλλα βιβλίων του  “Η επαφή του με τα Ιεροσόλυμα, το Άγιον Όρος και με γέροντες εντός κι εκτός αυτού, αποτελούν πηγή δύναμης στη ζωή του”.

*Αυτούσια η ανακοίνωση για τον αποσχηματισμό:

P. Andreas Konanos

@AndreasKonano

ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ, ΜΙΑ ΑΡΧΗ
Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, εύχομαι να είστε όλοι καλά!
Σήμερα είναι μια μέρα – ορόσημο για τη ζωή μου.
Κάτι πολύ σημαντικό τελειώνει.
Και κάτι καινούργιο αρχίζει.
Σήμερα, 24/8/20, υπέβαλα στην ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την παραίτησή μου από τις τάξεις του Κλήρου, και έγινα πάλι ένας απλός πολίτης αυτού του κόσμου. Πλέον, είμαι «σκέτο», ο Ανδρέας Κονάνος.
Οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι αρκετοί και δεν θα αναλυθούν σήμερα εδώ. Με το κείμενο αυτό θέλω να κάνω μόνο δύο πράγματα: Α. Να σε ενημερώσω για την αλλαγή αυτή στη ζωή μου και Β. Να εξηγήσω τον τρόπο που θα δραστηριοποιούμαι από εδώ και πέρα. Και μόνο αυτό.
Μετά από 20 χρόνια ιερατικής ζωής, σήμερα αποχωρίζομαι τα ράσα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν «τα πετάω» με περιφρόνηση και αποστροφή! Τα φιλώ και τα ευγνωμονώ, διότι για 2 δεκαετίες μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω «πατρίδα» μου όλη τη Γη, να ζήσω καταπληκτικές θεανθρώπινες στιγμές και να γνωρίσω ωραίους ανθρώπους σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Και τώρα, προχωράω παρακάτω.
«Φεύγω» από κληρικός. Μα η καρδιά μου, η ουσία και ο πυρήνας μου, παραμένουν μαζί σου, αμετακίνητα. Αυτά δεν θα αλλάξουν ποτέ, παρόλο που η μορφή και η εμφάνισή μου θα είναι πλέον αλλιώς.
Η αγάπη και η Αλήθεια του Θεού που με συγκινούσαν από παιδί, θα συνεχίσουν να με συγκινούν και να με μαγνητίζουν πάντα, όπως το οξυγόνο και το φως.
Θα εξακολουθώ να διακονώ και να αγαπώ τον κάθε άνθρωπο που συναντώ. Θα γράφω, θα μιλάω και θα βοηθώ με τις φτωχές δυνάμεις μου, όποιον μπορώ.
Με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια, αλλά με περισσότερη πλέον ανοιχτοσύνη, ευρύτητα και ελευθερία.
Η φωνή μου θα εξακολουθεί να «ηχεί» και να ακούγεται με καθαρότητα και διαύγεια δίπλα σας, στη θλίψη και τη χαρά σας.
Ένα νέο κεφάλαιο ζωής ανοίγεται μπροστά μου και θα χαρώ να είμαστε συνοδοιπόροι.
Δεν ξέρω αν αύριο ζω. Ούτε ξέρω για πόσο ακόμα θα μπορώ να μιλώ, να γράφω και να επικοινωνώ μαζί σας.
Ξέρω όμως ότι, όσα ακόμα «αύριο» μου χαρίσει ο Θεός – μήνες, χρόνια ή δεκαετίες- θα ήθελα να είναι αυθεντικά και αληθινά.
Δεν έχω να παρουσιάσω αγιότητα και μεγάλες αρετές, πέρα από την αλήθεια και εντιμότητα της καρδιάς μου.
Αυτή ακριβώς η επίγνωση, μου δίνει χαρά και δύναμη να προχωρήσω, έχοντας τον Θεό και την Αγάπη Του πάντα δίπλα μου.
Μπορώ να μιλάω ώρες για όλα αυτά, μα δεν θέλω να σε κουράζω. Αρκετά για σήμερα.
Άλλωστε, θα τα λέμε.
Ευγνώμων για όλα,
Ανδρέας Κονάνος
*****************************
Στην Ελλάδα ο μόνος , που άσκησε κριτική στο “φαινόμενο” π. Ανδρέας Κονάνος , ήταν ο θεολόγος  Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Στο Ιστολόγιο “Ιδιωτική Οδός” ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, παραθέτει σήμερα για  για ιστορικούς, όπως αναφέρει,  λόγους, τις αναρτήσεις  για τον κληρικό, που  “πέταξε τα ράσα”, δηλ. παραιτήθηκε της ιερωσύνης. 
“Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, ασχέτως που δεν θα απαντηθούν ούτε από τον ίδιο τον Κονάνο. 
Ποιος τον χειροτόνησε, ποιος τον καθοδηγούσε πνευματικά, ιδιαίτερα κατά την θητεία του στην οργάνωση “Ο Σωτήρ”, ποιος τον είχε αφήσει ανεξέλεγκτο τα τελευταία χρόνια και …επιλείψει με διηγούμενον ο χρόνος…”, σημειώνει ο Ανδριόπουλος.
Στον τοίχο του κληρικού Ανδρέα Κονάνου στο fb, βλέπει κανείς χαμογελαστό τον «πατέρα», με φόντο τη φράση «να χαμογελάς» γραμμένη σ’ ένα τοίχο. Προφανώς ο «γλυκός παππούλης» συνιστά το χαμόγελο ως – ας πούμε – καθημερινή πρακτική. 
Σκέφτομαι, αίφνης, ότι πρόκειται για πολύ παρωχημένο μήνυμα. Αν θυμηθούμε ότι ο Ανδρέας Μικρούτσικος, στα φόρτε του ως τηλεοπτική περσόνα, έκανε την αλήστου μνήμης εκπομπή “Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό”, εδώ και 27 (!) χρόνια (1992-1996). 
Επίσης, υπερβαίνει κατά πολύ το χαμόγελο του «πατέρα» Κονάνου το «Χαμογέλα, ρε …τι σου ζητάνε;» του Χρόνη Μίσσιου (εκδόθηκε στα 1988), καθώς πρόκειται για βιωματικό βιβλίο.
 
Μήπως ο «πατέρας» θα πρέπει να βρει κάτι πιο …φρέσκο; Ξέρω πως και μόνο το δικό του χαμόγελο – χωρίς την επιτοίχια επιγραφή – είναι αρκετό για τους πολυπληθείς θαυμαστές του. Απλώς λέγω για μας τους …κοινούς θνητούς… Μήπως μας έδινε κάτι πέρα από μια παρωχημένη ατάκα. Όπως κάτι πιο …δραματικό, σαν το «χαμογελάτε γιατί χανόμαστε»! 
Με την ευχή του.
π.α.α.
 
 
π.α. ανδριόπουλος
Δυστυχώς ο λαός δεν διδάσκεται από τα τραγούδια του: “Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια κομμάτια”!
“Απογοητεύτηκε”, λέει ο “λαός” του κληρικού Ανδρέα Κονάνου, γιατί …πλάσαρε υποψήφιο κόμματος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο fb. 
Ο “λαός” του π. Κονάνου εξανέστη!
Αίφνης το είδωλό του γκρεμίστηκε, ο μύθος τους κατέρρευσε!
Γιατί τους το ‘κανε αυτό ο “γέροντας”, που έπιναν νερό στ’ όνομά του;
Ο κληρικός Ανδρέας Κονάνος είναι ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του εκκλησιαστικού λαϊκισμού. 
Λιγωτικός συναισθηματισμός, κολακεία των μαζών, θεολογία της ατάκας, χριστιανισμός “του χαμόγελου” τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Ως αναθρεμμένος στις χριστιανικές οργανώσεις δεν μπορεί να ξεφύγει από την νοοτροπία τους. Απλώς την εξελίσσει και την κάνει ελκυστική για οπαδούς, ανάλογους αυτών των οργανώσεων, που μοιάζουν πιο “προοδευτικοί”.
Το point είναι το ίδιο: Η χειραγώγηση του κοσμάκη, ο οποίος, βέβαια, φέρει ακεραία την ευθύνη για τις επιλογές τύπου Κονάνου. Όταν έλθει – φευ! – η απογοήτευση, θα αρχίσει τις οιμωγές σαν και τώρα…
Ευτυχώς, ο Χριστός γκρέμισε τα είδωλα όλων των εποχών! Και αυτό του π. Κονάνου. Οριστικά και αμετάκλητα!
Οπαδοί του κληρικού Ανδρέα Κονάνου ενοχλήθηκαν από την ανάρτησή μας ΤΟ “ΕΙΔΩΛΟ ΚΟΝΑΝΟΣ” ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ… και με απειλητικά σχόλια που έστειλαν στην Ιδιωτική Οδό κάνουν λόγο για δίκες και αγωγές εναντίον μας. 
Παραθέτω ακριβώς τα σχόλια αυτά που φέρουν την …υπογραφή Your conscience, δηλαδή ανωνύμου/ων οπαδών, με τους οποίους έχουμε πολλά να πούμε…
Το πανηγύρι άρχισε!
Ο/Η Your conscience είπε… 
Θα συνιστούσα σε όσους αδελφούς γράφουν δυσφημιστικά για τον Π. Ανδρέα σχόλια υπο την υποτιθέμενη προστασία τής ανωνυμίας να πάρουν δικηγόρο γιατί τα άκρως ψεύδη και δυσφημιστικά τους σχόλια, παρότι δεν αγγίζουν τον ίδιο είναι δύσκολο να αγνοηθούν από τους νομικούς που αγαπούν την Εκκλησία. Οι IP διευθύνσεις σας έχουν καταχωρηθεί και θα κληθείτε να απαντήσετε στη δικαιοσύνη για όσα γράψατε. Εύχομαι να έχετε το ίδιο θάρρος και στο δικαστήριο. 
Ο/Η Your conscience είπε… 
Κάντε λίγη υπομονή εσείς που αγαπάτε τόσο την Εκκλησία που επιχειρείτε να διαβαλετε τον Ιερέα τού Ύψιστου υπογράφοντας ως ιδιώτης και θα δοκιμάσουμε τις δικές μου νομικές γνώσεις καθώς και τις αντοχές τής δικής σας τσέπης. Δε χρειάζεται πάντως να υπογράφετε: οι συκοφάντες από την Πάτρα και από τη δική σας IP θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Θεματοφύλακες τής Διαβολής, δαίμονες του πληκτρολογίου, ερασιτέχνες τής νομικής! Για περάστε… 
Ο/Η Your conscience είπε… 
Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Υποθέτω πως γνωρίζετε πολύ καλά τι κάνετε, άλλωστε από το λογαριασμό αυτόν έχετε κάνει και άλλα ανάλογα σχόλια. Εφόσον επιθυμείτε να μείνετε στη στάση σας αυτή, δε χρειάζονται απειλές ούτε ειρωνείες. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να τεκμηριώσετε τις κατηγορίες σας εξωδίκως πρώτα και ενώπιον δικαστηρίου ταυτόχρονα. Καλή τύχη και καλό ταξίδι.

Share this post