Από το βήμα του ΟΗΕ ο Ερντογάν ζήτησε αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”

Από το βήμα του ΟΗΕ ο Ερντογάν ζήτησε αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”

“Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες”, είπε σε συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη. Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη φράση «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος των πέντε» και γνωστοποίησε τη στάση της Τουρκίας σε σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διένεξης Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και του Κυπριακού. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: @RTErdogan)

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι πλέον ο εγγυητής της παγκόσμιας ασφάλειας, αλλά έχει γίνει το πεδίο μάχης της πολιτικής στρατηγικής 5 χωρών» και κατέθεσε την πρόταση της Τουρκίας για το πώς πρέπει εφεξής να λειτουργεί ο παγκόσμιος οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έγινε αιτία οι εμπλεκόμενες χώρες να μετρούν συνολικά 50-56 εκατομμύρια νεκρούς. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια αρχιτεκτονική παγκόσμιας διακυβέρνησης ικανή να αντιπροσωπεύει όλες τις καταβολές, τις πεποιθήσεις και τους πολιτισμούς στον κόσμο», ανέφερε. Ο κ. Ερντογάν μίλησε για πολλά θέματα που απασχολούν την Τουρκία, από τη Συρία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, το Παλαιστινιακό ζήτημα, το PKK, το κάψιμο του Κορανίου, την Ουκρανία και τις σχέσεις με την Ε.Ε.

ΦΩΤΟ: aa.com.tr

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να αποκτήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτήν τη χώρα. Αναφερόμενος στην UNFICYP, υποστήριξε ότι η Άγκυρα «περιμένει» από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο να τηρεί «στάση ουδετερότητας», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το προφίλ αυτής της δύναμης «έχει πληγεί» και ότι κινδυνεύει να πληγεί ακόμη περισσότερο. Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι εκείνη έχει υποχρεώσεις έναντι της Τουρκίας, που θα πρέπει να εκπληρώσει αλλά και μια αμφίθυμη συμπεριφορά, την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει.

Τέλος, σε σχέση με τη διένεξη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας υπενθύμισε ότι η Άγκυρα στηρίζει το Μπακού και δήλωσε ότι «το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν», διότι η Αρμενία «δεν εκμεταλλεύτηκε τις ιστορικές ευκαιρίες που της δόθηκαν».

*********************************************************

Συνέντευξη στο PBS

Στην αγορά αμερικανικών F-16, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο κρατικό αμερικανικό δίκτυο PBS. 

Ερωτηθείς για τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει το αμερικανικό Kογκρέσο την πώληση F-16 στην Τουρκία, σκεπτικισμός ο οποίος εκφράζεται συχνά πυκνά διά στόματος του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «άγνοιά» του στο ζήτημα της Τουρκίας και προσωπικά του ίδιου.

«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μεντέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε συγκεκριμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν». 

Για το αν συνδέεται η πώληση των πολεμικών μαχητικών με τη στήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως κατά τη γνώμη του «αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται. Γιατί ενώ κυρίως ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει πως αυτό το θέμα εναπόκειται στο Κογκρέσο, εμείς πάντα λέμε πως έχουμε την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτό το αίτημα, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε».

Ερωτηθείς αν βλέπει περισσότερα οφέλη από τη σχέση του με τις ΗΠΑ ή εκείνες με τη Ρωσία, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη. Καθώς ο τρόπος που κάνω πολιτική αφορά την εδραίωση επαφών με έθνη βάσει του “kazan-kazan”. Οπως διατηρώ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το ίδιο θα κάνω και με τη Ρωσία. Θα συνεχίσω να έχω σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. βάσει της ίδιας προσέγγισης, του win win». 

Μιλώντας για τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον χαρακτήρισε «τρομοκράτη, υπεύθυνο για τον θάνατο 200 ανθρώπων». Σε παρέμβαση της δημοσιογράφου για το ότι αυτό αποτελεί θέση με την οποία διαφωνεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ενοχλημένος, λέγοντας: «Μη διακόπτεις. Πρέπει να με σέβεσαι. Δεν έχεις δικαίωμα να με διακόπτεις. Πρέπει να σεβαστείς και εμένα και την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου».

Πηγή: “Καθημερινή” Αθηνών

Share this post