Άντονι Μπλίνκεν: Επανένταξη των ΗΠΑ στην UNESCO

Άντονι Μπλίνκεν: Επανένταξη των ΗΠΑ στην UNESCO

Υπέρ της επανένταξης το συντομότερο δυνατό των ΗΠΑ στην UNESCO, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αντιταχθεί σε όσα προωθεί η Κίνα, τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Πιστεύω αληθινά πως πρέπει να επιστρέψουμε στην UNESCO», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

«Όχι για να της κάνουμε δώρο, αλλά επειδή αυτά που γίνονται σε αυτήν έχουν σημασία», πρόσθεσε, επικαλούμενος ιδίως τις συζητήσεις στην οργάνωση με έδρα το Παρίσι για την τεχνητή νοημοσύνη, για την παιδεία και όχι μόνο.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την UNESCO το 2018, επί των ημερών του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίποινα επειδή πήρε «αντιισραηλινή» θέση, σύμφωνα με την κυβέρνησή του. Είχαν ήδη αναστείλει την καταβολή των χρηματικών συνεισφορών τους σε αυτή το 2011, όταν έγιναν μέλη της οι Παλαιστίνιοι.

«Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην UNESCO», υπογράμμισε ο κ. Μπλίνκεν, ενώ «εμείς δεν βρισκόμαστε καν στο τραπέζι. Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε», επέμεινε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί η ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στην UNESCO, με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2024 που κατατέθηκε πρόσφατα στο Κογκρέσο προς εξέταση και έγκριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post