Αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η δίκη του Ιμάμογλου

Αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η δίκη του Ιμάμογλου

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η δίκη του Δημάρχου Μητροπολιτικού Δήμου Σταμπούλ (İBB), Εκρέμ Ιμάμογλου. Η υπόθεση αφορά φερόμενες ατασθαλίες όταν ο Ιμάμογλου υπηρετούσε ως δήμαρχος του Δήμου Μπεϊλίκντουζου.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η δίκη «περιέργως» γίνεται λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις τοπικές εκλογές, με σκοπό — όπως αναφέρουν στελέχη του CHP— να πάρει πίσω το ΑΚΡ τον σημαντικό μητροπολιτικό δήμο, ο οποίος παράγει περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Τουρκίας. Την υπόθεση είχε ανασύρει από το Αρχείο ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Πρόκειται για δεύτερη δίκη εις βάρος του Εκρέμ Ιμάμογλου, αφού έχει ήδη μια καταδικαστική απόφαση δύο ετών και επτά μηνών από τον περασμένο Δεκέμβριο και η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στο Εφετείο.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου διώκεται βάσει υποψιών για χειραγώγηση διαδικασίας κατάθεσης προσφορών στο τέλος του 2015, όταν ήταν δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου. Δεν είναι σαφές το αν θα του επιτραπεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον επόμενο Μάρτιο, ενώ ο ίδιος θεωρείται και φαβορί για την υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2028.

Ο Ιμάμογλου απειλείται με ποινή φυλάκισης επτά ετών και αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Το 2019 μετά από την συντριπτική του νίκη επί τού υποψηφίου του ΑΚΡ, που ήλεγχε την Πόλη για 25 χρόνια, η εκλογή του ακυρώθηκε, για να επαναληφθεί η ψηφοφορία και να αναδειχθεί δήμαρχος με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Share this post