Αυστηρό μήνυμα των “27” της Ε.Ε. προς την Άγκυρα

Αυστηρό μήνυμα των “27” της Ε.Ε. προς την Άγκυρα

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο Αιγαίο και έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα: Τέρμα οι προκλήσεις ή ξέχασε την Ευρώπη. Λευκωσία και Αθήνα μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες εξασφάλισαν την επιδιωκόμενη στήριξη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για την κυπριακή κυβέρνηση, το γεγονός ότι υπήρξε συλλογική και ξεκάθαρη αντίδραση από το σύνολο των κρατών-μελών της Ένωσης. Η Λευκωσία κρατά ακόμη ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα επαναξιολογηθεί και στη βάση αυτής της αξιολόγησης είναι που θα αποφασιστεί κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ή όχι η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στη Βάρνα. Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση κρατά τη δήλωση Τουσκ ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, δήλωσε ο κ. Τουσκ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, δικαίωμα που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι 27 της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για να διαπιστώσουν αν πληρούνται οι όροι για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και αφού εξήγησε ότι μεταφέρει την ομόφωνη άποψη και των 27 ηγετών, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Εκ μέρους του Συμβουλίου ο Πρόεδρος μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς την Κύπρο και την Ελλάδα και κάλεσε άμεσα την Τουρκία να τερματίσει την δραστηριότητά της.

Share this post