Γάζα: Τι σημαίνει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Γάζα: Τι σημαίνει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  ενέκρινε  ψήφισμα για παράδοση μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 

Με 13 ψήφους υπέρ και δύο αποχές, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος. Στο σημερινό ψήφισμα πάντως, για ακόμη μια φορά, απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και ονομαστική αναφορά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Επίσης, η τελική εκδοχή του ψηφίσματος δεν απαιτεί άμεση παύση των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κατόπιν επιμονής των Ηνωμένων Πολιτειών, και έτσι ήταν απίθανο να επηρεάσει τις μάχες στη Γάζα, όπου περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν οι New York Times. 

Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και «να ληφθούν κατεπειγόντως» μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Τι αφορά αυτό το ψήφισμα για τη Γάζα;

Ο στόχος ήταν να συμφωνηθεί ένα κείμενο που θα καθορίζει πότε και πώς θα μεταφερθεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και πότε και πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον τερματισμό ή τουλάχιστον την παύση των μαχών. Η διαφωνία μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) επικεντρώθηκε στο ρόλο του Ισραήλ στην απόφαση για το τι είδους βοήθεια μπορεί να εισέλθει και στο αν θα πρέπει να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός ή παύση ή αναστολή των εχθροπραξιών.

Τι είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;

Είναι η επίσημη έκφραση της βούλησης των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του πρωταρχικού οργάνου λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ. Υπάρχουν πέντε μόνιμα μέλη (οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο) τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο. Τα υπόλοιπα δέκα μέλη εκλέγονται για διετή θητεία.

Τι μπορεί να κάνει στην πραγματικότητα η ψηφοφορία (και το αποτέλεσμά της);

Οι ψηφοφορίες του ΣΑΗΕ είναι νομικά δεσμευτικές. Βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Αλλά η Χαμάς είναι μη κρατικός φορέας και δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Και το Ισραήλ συχνά αγνοεί τον οργανισμό τον οποίο θεωρεί θεσμικά εχθρικό.

Πηγή: lifo.gr με πληροφορίες από BBC, New York Times

Share this post