Ζωντανή μετάδοση της Θ.Λειτουργίας από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου

Ζωντανή μετάδοση της Θ.Λειτουργίας από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου

Στον  Ναό φυλάσσεται τεμάχιο  ιερού λειψάνου προερχομένου από τον αριστερό βραχίονα του Αγίου.

Λιτή είναι , λόγω της πανδημίας , η πανήγυρις για την μνήμη του Πολιούχου του Βόλου, Αγίου Νικολάου. Αυτή την ώρα τελείται  Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του οικείου  Ποιμενάρχου  Ιγνατίου, ο οποίος θα ομιλήσει. Η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Βόλου, της νύμφης του Παγασητικού, με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και την πλούσια ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία.  Ο περικαλλής, Βυζαντινός μετά τρούλου, Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου,  κτίσθηκε με πρωτοβουλία των εκάστοτε Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης. Θεμελιώθηκε στις 9- 12- 1928 και εγκαινιάστηκε στις 2- 12- 1934 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Γερμανό . Είναι έργο του μεγάλου Αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού που είχε καεί στις 21 Ιουνίου 1898. Το μοναδικής τέχνης Καμπαναριό του, ρυθμού μπαρόκ, κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1886 – 1890 από Ιταλούς τεχνίτες με σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο , πατέρα του γνωστού μεγάλου Ιταλού ζωγράφου. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1980 και αναστηλώθηκε ως διατηρητέο μνημείο με τα ίδια μάρμαρα το 1999.
Σημαντικές και ιστορικές για τον Ιερό Καθεδρικό μας Ναό υπήρξαν οι επισκέψεις του αειμνήστου Βασιλέως Γεωργίου Β΄ το 1938, των Πατριαρχών Αλέξανδρείας Νικολάου ΣΤ το 1970 και Πέτρου Ζ΄ το 2001, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου το 1998 και το 2006.

Ο ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ιερός και μύχιος πόθος των Βολιωτών ήταν η απόκτηση μέρους του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου. Το 1945 επιστρέφοντας από τη Γερμανία, όπου εκρατείτο ως όμηρος, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός ήλθε σε επαφή με τις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές για την απόκτηση τεμαχίου ιερού λειψάνου του Αγίου μας από την ομώνυμη μονή των Δομηνικανών στο Μπάρι όπου βρίσκεται και το μέγιστο μέρος των Ιερών Λειψάνων. Το αίτημά του αναθέρμανε το 1969 ως Μητροπολίτης Δημητριάδος όμως το όλο θέμα μεταφέρθηκε στην ιταλική βουλή και με τις ψήφους των κομμουνιστών(!) βουλευτών αποφασίστηκε να μην παραχωρηθεί τεμάχιο λειψάνου. Το 2001 ομάδα προσκυνητών με επικεφαλής τον Αρχιμ. Επιφάνιο Οικονόμου, βρέθηκαν στην Ιταλία και ειδικά στη Βενετία όπου και πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη ιερών λειψάνων του αγίου Νικολάου. Γνωστοποίησαν το γεγονός στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο και εκείνος απευθύνθηκε εγγράφως προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Γεννάδιο. Πέρασαν πολλοί μήνες αναμονής, προσευχής και δυσκολιών ώσπου το Νοέμβριο του 2002 ο Μητροπολίτης Ιταλίας απέσπασε την έγκριση των εκκλησιαστικών αρχών της πόλεως Ρίμινι για παραχώρηση τεμαχίου ιερού λειψάνου προερχομένου από τον αριστερό βραχίονα του Αγίου. Το ιερό αυτό λείψανο, μετά από σειρά θαυμαστών γεγονότων φυλάσσεται από το 1187 στον ομώνυμο ναό του Αγίου. Η παράδοση του τεμαχίου του ιερού λειψάνου προγραμματίστηκε για την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003. Σε μια άκρως ιερή, σεβάσμια και συγκινητική ατμόσφαιρα ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Ρίμινι κ. Mariano de Nikolo παρέδωσε το λείψανο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και στην πολυπληθή ομάδα κληρικών, επισήμων και προσκυνητών που τον συνόδευαν. Η επιστροφή έγινε με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας στις 28 Ιανουαρίου και η άφιξη στο Βόλο με το σκάφος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος. Η υποδοχή υπήρξε πάνδημη και μεγαλοπρεπής με μια ανεπανάληπτη συμμετοχή του πιστού λαού μας εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων πίστεως και ευλαβείας προς τον μεγαλώνυμο Άγιο και Προστάτη μας. Το Ιερό Λείψανο ενθρονίστηκε σε ειδικό προσκυνητάρι.   


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post