Βαρθολομαίος: “Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας”

Βαρθολομαίος: “Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την σημερινή, 3.9.2023. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο της Ηλείας.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι που συνοδεύουν τον Παναγιότατο στην Ηλεία, ενώ παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Θοδωρής Βασιλόπουλος και Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ένας εκ των ανθρώπων που πρσκάλεσαν τον Πατριάρχη στην Ηλέια, ο δήμαρχος Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς και οι υποψήφιοι για τον Δήμο Πύργου Στάθης Καννής και Διονύσης Μπέλτσος και για την Ηλιδα Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Επίσης στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ήταν και πολλοί φορείς του νομού.

Συγκινητικές οι ομιλίες του Παναγιότατου και του Μητροπολίτη Ηλείας & Ωλένης

Στην μακροσκελή ομιλία τους, τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β, δήλωσαν ιδιαίτερα συγκινημένοι και στάθηκαν τόσο στον συμβολισμό, όσο και στη σημασία της επίσκεψης του Παναγιότατου στην Ηλεία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη που υπάρχει να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον σαν κόρη οφθαλμού, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν φέτος την χώρα μας και κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, έκαψαν σπίτια και κινδύνεψαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε για μία ακόμα φορά στην ιστορική σημασία της Ηλείας και της μητροπόλεως της, εκφράζοντας την αμέριστη ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση την οποία δέχτηκε, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία σειρά εκδηλώσεων στο νομό μας.

*****************************************************************

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο κ. Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Πόλης του Πύργου. Στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας και οφείλουμε να κάνουμε φιλοτίμως ότι είναι αναγκαίο για την ευπρέπεια, την ευστάθεια, την ασφάλεια, την πρόοδο, την πολιτιστική αύξηση, την τιμή, την αίγλη και το κλέος της πατρίδος μας».

«Και πώς δυνάμεθα», συνέχισε, «να παρείδωμεν αυτήν την τιμήν, αφού μας τιμά ο Πύργος με το ευκλέες ιστορικό παρελθόν των Λετρίνων, ο Πύργος ο επτάλοφος, όπως επτάλοφος είναι και η Βασιλεύουσα».

«Πώς δυνάμεθα λοιπόν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «να μην ανταποκριθούμε στην ευγενή απόφασή σας, η οποία είμεθα βέβαιοι ότι είναι απόφαση καρδιάς, όχι μόνο διότι ο αγαπητός κύριος δήμαρχος είναι καρδιολόγος, αλλά διότι αυτό βλέπουμε ανάγλυφο στο βλέμμα όλων των έντιμων μελών του δημοτικού συμβουλίου».

Ως κατάληξη της ομιλίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κύριοι αντιπρόεδροι και λοιπά έντιμα και αγαπητά μέλη του δημοτικού συμβουλίου και καταστέφουμε πάντας υμάς και πάντας τους δημότας και λοιπούς κατοίκους του Πύργου με ολόθερμη την πατριαρχική ευχή και ευλογία, είθε ο Θεός να διαφυλάττει όλους σας και την πόλη και όλη την Ηλεία».

Επίτιμος δημότης Πύργου ανακηρύχθηκε και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Share this post