Σύμφωνα με έρευνα μειώνεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς

Σύμφωνα με έρευνα μειώνεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς

Κατά 71%  οι Έλληνες μάλλον δεν εμπιστεύονται σήμερα (2024) την Εκκλησία. Πρόκειται για μεγάλη διαφορά από το 2007, όταν το ποσοστό ήταν 32% ,αυτό δείχνει  Πανελλαδική ποσοτική διαδικτυακή έρευνα, σε δείγμα 2.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω, (Μάρτιος 2024) της εταιρείας  Public Issue . Η έρυννα καθιερώθηκε το 2007 και γίνεται κάθε χρόνο. 

Επτά στους 10 (67%) πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται το Στρατό. Η κάμψη εμπιστοσύνης στην 5ετία, σχετίζεται ίσως με τις εκχωρήσεις οπλισμού στην Ουκρανία, το θέμα αποστρατιωκοποίηση των νησιών, τις παραιτήσεις στελεχών, τις καταστροφές σε Στεφανοβίκειο & Ν.Αγχίαλο.

Η κάμψη της εμπιστοσύνης στο θεσμό του ΠτΔ είναι εντυπωσιακή, παρότι ο ΠτΔ δεν αναμειγνύεται ενεργά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Το 2008, ο ΠτΔ ήταν μοναδικός πολιτικός θεσμός που εμπιστεύονταν οι πολίτες, εξαιτίας της υψηλής αποδοχής, των Κ.Στεφανόπουλου & Κ.Παπούλια.

Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη & τους δικαστές. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου

Επίσης, έχει μειωθεί αισθητά η εμπιστοσύνη προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς – Public Issue

Share this post