Βαρθολομαίος: Όχι σε αυτοκεφαλία Μαυροβουνίου

Βαρθολομαίος: Όχι σε αυτοκεφαλία Μαυροβουνίου

Την κατηγορηματική του άρνηση στο ενδεχόμενο απόδοσης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία του Μαυροβουνίου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος  παραχώρησε συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα “Kurir” όπου, μεταξύ άλλων, ερωτήθηκε για το θέμα της αυτοαποκαλούμενης “Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου”.
Η απάντηση του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης,  αφού ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ευθέως πως “για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε επίσης πως, σχετικά με τον νέο νόμο στο Μαυροβούνιο που θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο ίδιος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς ζητώντας του την απόσυρσή του, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει “αγνώμονες” ορισμένους Σέρβους επισκόπους, οι οποίοι επιχειρούν να επιφέρουν ρήξη μεταξύ Σερβίας και Φαναρίου.

Σημασία έχουν και οι απαντήσεις του Πατριάρχη στις πιο κάτω ερωτήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ουσία είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, αγαπά πάντα τα παιδιά του, όπως κάθε μητέρα αγαπά τα παιδιά της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εκκλησίες έχουν λάβει την Αυτοκεφαλία τους, την πνευματική τους γέννηση, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χειροτόνησε τον Άγιο Σάββα ως Αρχιεπίσκοπο. Έχουμε δώσει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία την Αυτοκεφαλία και πάντα αγαπάμε και νοιαζόμαστε για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως η μητέρα που νοιάζεται για τα παιδιά της. Και όταν κάποια παιδιά μερικές φορές δεν ακούνε τη μητέρα τους, ή στην περίπτωση αυτή τη Μητέρα Εκκλησία, εκείνη εξακολουθεί να αγαπά τα αγνώμονα παιδιά της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ποια είναι αυτά τα αγνώμονα παιδιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, αγαπά όλους τους λαούς, όλα τα έθνη, και έχει προσφέρει πολλά, αλλά συχνά οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να ανταποδώσουν. Έτσι, στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν επίσκοποι οι οποίοι είναι κατά κάποιο τρόπο αχάριστοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για όλα όσα έχει κάνει. Εμείς, ως η Μητέρα Εκκλησία, λυπούμαστε για το γεγονός ότι μερικοί επισκόποι στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχονται ορισμένα πράγματα, αλλά ως Μητέρα Εκκλησία, όπως οι γονείς τους, τους συγχωρούμε και τους λέμε και πριν από τα Χριστούγεννα ότι τους αγαπάμε, ότι οι πόρτες μας είναι ανοικτές και η ευλογία μου απευθύνεται και σε αυτούς και στο σερβικό λαό στο σύνολό του. Το μήνυμά μου είναι ότι η Μητέρα Εκκλησία συνεχίζει να αγαπά τα αγνώμονα παιδιά της.

Share this post